Personeelstekort

Ouderorganisatie: groeiende wachttijden kinderopvang

De wachttijden in de kinderopvang lopen weer op. Dat zegt ouderorganisatie Boink in een reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad waarin staat dat de wachtlijsten weer net zo lang zijn als voor de economische crisis. Volgens de organisatie heeft dit te maken met een tekort aan personeel en kinderdagverblijven. Boink legt de oorzaak bij het „jojobeleid van de overheid”. „Eerst werd er vanaf 2010 bezuinigd op de kinderopvangtoeslag”, zegt woordvoerder Gjalt Jellesma. Volgens hem zijn hierdoor locaties gesloten en is er te weinig nieuw personeel bij gekomen. „Inmiddels is er meer geld beschikbaar voor kinderopvangtoeslag maar lopen de wachtlijsten op vanwege het tekort aan locaties.” In sommige gebieden is de wachttijd gegroeid tot meer dan een jaar. Boink heeft geen cijfers over de toegenomen wachttijd maar krijgt „signalen uit het hele land”. „Vooral Amsterdam en Utrecht kampen met wachtlijsten.” Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet vorige maand weten dat steeds meer ouders gebruikmaken van opvang. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal kinderen dat naar kinderdagcentra, buitenschoolse opvang of gastouderopvang ging met 62.000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In deze periode bleef het aantal kinderopvanglocaties vrijwel stabiel, aldus het ministerie. (NRC)