Trumpblog

Oud-zakenpartner Manafort bekent fraude

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit Trumpblog is gesloten

Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe Trumpblog.

Oud-zakenpartner van Manafort bekent fraude

Rick Gates, een voormalige medewerker van de verkiezingscampagne van president Donald Trump, heeft maandag bij de rechter verklaard dat hij belastingontduiking en bankfraude heeft gepleegd samen met zijn mentor Paul Manafort, Trumps oud-campagneleider.

Gates, de voormalige zakenpartner van Manafort en stergetuige bij diens fraudeproces in de Amerikaanse staat Virginia, zei onder ede dat hij Manafort heeft geholpen om valse belastingaangiftes in te dienen en buitenlandse bankrekeningen te verbergen voor de Amerikaanse fiscus.

De getuigenis van Gates is schadelijk voor Manafort, zijn voormalige baas. Gates werkt mee aan het Ruslandonderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller, in ruil voor strafvermindering. Zijn verhoor, dat maandag begon, is een hoogtepunt van het vorige week begonnen proces tegen Manafort, dat voortvloeit uit het onderzoek van Mueller.

Rick Gates (rechts), legt maandag zijn getuigenis af tijdens het fraudeproces van Paul Manafort (links, zittend), zijn voormalige zakenpartner en oud-campagneleider van president Donald Trump. Foto Reuters

Gates, die in 2016 plaatsvervanger van Manafort was tijdens diens periode als campagneleider van Trump, werkte ook samen met Manafort tijdens lobbywerk voor de pro-Russische oud-president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj. Hun verdiensten werden via buitenlandse bankrekeningen verborgen voor de Amerikaanse belastingdienst, verklaarde Gates onder ede.

"We gaven het inkomen en de bankrekeningen niet op", zei hij, zonder Manafort aan te kijken. Manafort staarde vanuit de beklaagdenbank juist onafgebroken naar zijn voormalige medewerker, die veelal wordt omschreven als zijn "rechterhand". Hij luisterde met zijn armen over elkaar.

Gates gaf toe ook zelf belasting te hebben ontdoken, en dat hij enkele honderdduizenden dollars van Manafort had verduisterd door middel van valse declaraties voor onkostenvergoedingen.

De verdediging van Manafort heeft aangegeven Gates te zullen afschilderen als onbetrouwbaar en het ware brein achter de fraude waarvan Manafort wordt beschuldigd. Dat kan een lastige opgave worden, omdat een voormalige boekhouder al heeft getuigd dat Manafort zeer betrokken was bij zijn financiële rapportages.

Dinsdag wordt de getuigenis van Gates voortgezet; dan krijgt de verdediging de kans hem te ondervragen.

'Sancties Iran moeten maximale economische druk uitoefenen'

Met een handtekening onder een ‘executive order’ heeft president Trump maandag de sancties tegen Iran hernieuwd. President Rohani reageerde furieus op de Iraanse staatstelevisie, melden internationale persbureaus.

President Trump kondigde in mei aan dat hij de Verenigde Staten terug ging trekken uit het Iran-akkoord, dat in 2015 bereikt werd onder zijn voorganger Barack Obama. Volgens de afspraken zette Iran de ontwikkeling van nucleaire wapens stop. In ruil daarvoor werden economische sancties op het land deels opgeheven.

Trump liet zich al jaren negatief uit over de deal, die volgens hem “de slechtste ooit was”. Volgens de president hield Iran zich niet aan de afspraken en waren die onvoldoende om de agressie van het land te beteugelen.

EU-landen: VS-sancties onverstandig

Andere landen – Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Duitsland – die het Iran-akkoord ook ondertekenden vinden de sancties die de Verenigde Staten opleggen onverstandig. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese landen laten in een gezamenlijke verklaring weten dat de deal werkt en het doel bereikt wordt.

De sancties van de VS richten zich op de Iraanse auto-industrie en de handel in goud en andere edelmetalen. Ook is de Iraanse munteenheid, de rial, doelwit en in november worden de sancties verzwaard. Dan worden de Iraanse olie-industrie en de centrale bank gesanctioneerd.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Sancties brengen Iran een oneindig lange hete zomer

Trump hoopt via de sancties “maximale economische druk” uit te oefenen op de Iraanse regering. De Amerikaanse president waarschuwde andere landen en bedrijven: “Individuen of entiteiten die hun activiteiten met Iran niet afwikkelen lopen grote risico’s.”

In reactie daarop voert de Europese Unie dinsdag een ‘blocking statute’ in: “We zijn vastbesloten om Europese organisaties te beschermen die op legitieme zakenwijze met Iran.” Dat is een wet die Europese bedrijven moet beschermen tegen het Amerikaanse besluit.

Rohani: mes eerst van tafel

Trump zegt open te staan voor gesprekken over een betere deal met Iran, maar de Iraanse president Rohani verwierp die handreiking vrijwel direct in een televisietoespraak, meldt persbureau Reuters. Volgens Rohani kan er geen sprake van onderhandelingen zijn zolang Trump zich niet aan de het Iran-akkoord houdt:

“Als je iemand steekt met een mes en dan zegt dat je wilt praten, moet je eerst het mes van tafel halen.”

Volgens de Iraanse president zal Amerika spijt krijgen van het instellen van de sancties: “Ze zijn al geïsoleerd van de rest van de wereld. Ze leggen sancties op aan Iraanse kinderen, zieken en het hele land.”

Trump: ontmoeting Donald jr. en Russen ging toch over Clinton

President Trump heeft zondagochtend (lokale tijd) erkend dat zijn zoon Donald jr. een groep Russen heeft ontmoet om belastende informatie over Hillary Clinton te krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Eerder zei Trump dat tijdens de ontmoeting in 2016 in Trump Tower alleen gesproken werd over adoptie.

Fake News reporting, a complete fabrication, that I am concerned about the meeting my wonderful son, Donald, had in Trump Tower. This was a meeting to get information on an opponent, totally legal and done all the time in politics - and it went nowhere. I did not know about it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 5, 2018

Trump ontkent in een tweet bezorgd te zijn over de eventuele juridische gevolgen van de ontmoeting van zijn zoon met vier Russen, van wie twee connecties hadden met het Kremlin. “Dit was een afspraak om informatie over een tegenstander te verkrijgen: helemaal legaal en dat gebeurt vaker in politiek.” De president schrijft op Twitter dat hij niet op de hoogte was van de afspraak, die volgens hem op niets uitdraaide.

Het is de vraag of een dergelijke ontmoeting strafbaar is. Dat Trump de ontmoeting legaal noemt is een nieuwe defensiestrategie die de Amerikaanse president omarmd heeft. Samenzwering, ‘collusion’, is niet noodzakelijkerwijs strafbaar. Wel kunnen campagnemedewerkers aangeklaagd worden als bewezen wordt dat ze met Russen samengewerkt hebben om de Amerikaanse wet te breken.

Het proces tegen Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort startte vorige week: Als hij schuldig verklaard wordt, vormt dat een bedreiging voor Trump.

Uit eerder gepubliceerde e-mails bleek dat de zoon van Trump reikhalzend uitkeek naar de potentiële belastende informatie die de Russen beloofden. Later verklaarde Donald jr. dat de Russen probeerden te lobbyen tegen een pakket Amerikaanse sancties uit 2012. In reactie op deze sancties verbood de Russische regering het adopteren van kinderen door Amerikanen.

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden vorig jaar dat Rusland geprobeerd heeft om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Vorige maand klaagden de VS dertien Russische inlichtingenofficieren aan voor het hacken van servers van de Democraten. Gevoelige informatie werd vervolgens op strategische tijdstippen gepubliceerd, onder meer via Wikileaks.

China dreigt VS met nieuwe importtarieven

China heeft vrijdag een nieuw episode toegevoegd in de handelsoorlog tussen het land en de VS. Nadat Donald Trump woensdag had gedreigd met het invoeren van hogere heffingen op Chinese producten, is het nu weer de beurt aan China. Het land kondigde vrijdag aan te zullen reageren met eenzelfde actie voor Amerikaanse producten als Donald Trump inderdaad zijn voornemen doorzet. Het gaat om heffingen met een totale waarde van 60 miljard dollar (51 miljard euro).

China zal Amerikaanse producten belasten met invoertarieven van 5, 10, 20 of 25 procent. Het Chinese ministerie van Handel spreekt van een rationele stap nadat het land gedwongen is terug te slaan.

Foto Ben Margot/AP

Trump kondigde woensdag aan te overwegen om voor 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan heffingen op Chinese goederen in te voeren. Onder meer elektronische apparatuur en Chinese vis zullen daaronder vallen. Het gaat om verhoging van eerder aangekondigde tarieven. Vorige maand voerden beide landen ook al importheffingen van 10 procent op elkaars producten in, nadat de VS daarmee waren begonnen. Of China ook de eerder aangekondigde tarieven verhoogt of dat het om nieuw belaste producten gaat, is nog niet bekend.

Trump vindt dat China oneerlijke handel drijft door de markt "te overspoelen met imitatieproducten" en zo een speler van betekenis te worden op globaal niveau.

De favoriete boeken van Donald Trump

De laatste paar Amerikaanse presidenten maakten er een goed gebruik van eens in de zoveel tijd hun favoriete boeken te delen. Barack Obama en George W. Bush deden dat traditioneel tijdens hun vakanties terwijl Bill Clinton ter ere van de National Book Lovers Day nog jaarlijks een leeslijstje deelt.

Donald Trump heeft op zijn beurt al wel eens aangegeven dat hij, hoe graag hij het ook doet, als president helemaal geen tijd heeft om te lezen. Toch doet een blik op zijn Twitterprofiel anders vermoeden. CNN compileerde een serie tweets van de president waarin hij zijn steun, voorkeur of bewondering uitspreekt voor boeken en schrijvers. Overkoepelend thema: Trump komt er in de boeken zelf goed van af, of de auteur is een van zijn politieke vrienden, een aanhanger of presentator op Fox News.

.@HowieCarrShow just wrote a book which everyone is talking about. He was a great help. He is a veteran journalist who had a great influence in NH and beyond. He calls it the most amazing political campaign of modern times. The book is called, “What Really Happened.” Enjoy! #MAGA pic.twitter.com/jYhjpoJKHe

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 26, 2018

De meest recente leestip van Trump kwam donderdag, toen hij zijn Twittervolgers The Russia Hoax: The Illicit Scheme to Clear Hillary Clinton and Frame Donald Trump, aanraadde. "Het ware verhaal achter de gemanipuleerde heksenjacht." De auteur: juridisch analist Gregg Jarrett van Fox News.

Trump junior: Democratische Partij vergelijkbaar met nazi's

Donald Trumps oudste zoon heeft de huidige Democratische Partij vergeleken met de nazi's uit het Duitsland van de jaren 30 van de vorige eeuw. Het platform dat de nationaal-socialisten toen hadden en de Democraten nu is volgens Donald Trump junior "erg vergelijkbaar". Die woorden koos hij deze week tijdens de première van de film Death of a Nation: Plantation Politics and the Making of the Democratic Party, van de uiterst conservatieve documentairemaker Dinesh D'Souza.

D'Souza onderzoekt volgens Politico banden tussen de Amerikaanse Democratische Partij en de nazi's. En die zijn er volgens Trump junior. De academische wereld in de Verenigde Staten wordt volgens hem zwaar beïnvloed door "links". "Er is daardoor een groot verschil tussen wat er daadwerkelijk gebeurd is in de geschiedenis en wat vandaag de dag aan onze jeugd verkocht wordt. Dat is een belangrijke boodschap uit deze film." Trump junior, tegenwoordig zakelijk leider van het imperium dat zijn vader opbouwde, onderbouwt de vergelijking verder amper. De interviewer van dienst vraagt hem er ook niet naar.

The Washington Post was ook bij de première en benadrukt Trump junior naast OAN met maar één ander medium sprak.

Gratie

Filmmaker D'Souza kwam eind mei in het nieuws toen president Trump hem volledige gratie verleende over een veroordeling uit 2014, wegens het breken van regels voor campagnefinanciering. Zijn nieuwste film staat volgens een recensie in The Hollywood Reporter bol van "historische onnauwkeurigheden".

VN-expert veroordeelt Trumps tirades tegen de media

De aanhoudende aanvallen van president Donald Trump op de Amerikaanse media verhogen het risico op geweld tegen journalisten. Dat heeft de VN-rapporteur voor vrijheid van meningsuiting David Kaye donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

In een gezamenlijke verklaring met Edison Lanza, die dezelfde positie bekleedt bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, waarschuwt Kaye dat de "strategische" tirades van Trump tegen de media "in strijd zijn met de verplichtingen van het land om persvrijheid en internationale mensenrechten te respecteren".

Trump noemt de media regelmatig "de vijand van het volk" en verwerpt verslaggeving die hem niet zint als "fake news". Hij maant zijn aanhangers om niet naar de media te luisteren, maar alleen naar hem.

Donderdag zei Ivanka Trump, dochter van de president en adviseur van het Witte Huis, desgevraagd dat de media wat haar betreft niet de vijand van het volk zijn. De president schreef daarop op Twitter dat dat wel degelijk geldt voor de media die hij beschouwt als "fake news". Dat is volgens hem "een groot percentage van de media".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump They asked my daughter Ivanka whether or not the media is the enemy of the people. She correctly said no. It is the FAKE NEWS, which is a large percentage of the media, that is the enemy of the people!

Trump heeft de afgelopen dagen zijn aanvallen op journalisten opgevoerd. Tijdens een rally in Florida verstoorden aanhangers van de president een verslag van CNN-journalist Jim Acosta. Acosta, die door het Witte Huis werd geweerd bij een ander evenement, plaatste een filmpje van de boze menigte op Twitter.

Twitter avatar Acosta Jim Acosta Just a sample of the sad scene we faced at the Trump rally in Tampa. I’m very worried that the hostility whipped up by Trump and some in conservative media will result in somebody getting hurt. We should not treat our fellow Americans this way. The press is not the enemy. https://t.co/IhSRw5Ui3R

Donderdag vroeg Acosta aan Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, om te bevestigen dat de media wat het Witte Huis betreft niet de vijand van het volk zijn. Tot verbijstering van journalisten weigerde ze dat te doen. Ze keerde de zaak om door juist de media te beschuldigen van haatzaaierij.

Kim Jong-un stuurt Trump brief over afspraken Singapore

President Trump heeft woensdag een nieuwe brief ontvangen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, volgend op de afspraken die beide leiders maakten bij hun ontmoeting in Singapore in juni. Dat heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt.

Op de top kwamen Trump en Kim onder meer overeen dat Noord-Korea zou streven naar de “volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland”. De briefwisseling tussen beide leiders heeft als doel "het nakomen van de verplichtingen die zijn aangegaan in de gezamenlijke verklaring", aldus de woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring. Het is de tweede brief van Kim aan Trump. Wat er precies in de nieuwe brief staat, is niet bekendgemaakt.

Trump bedankte Kim donderdagochtend vroeg al op Twitter voor "de leuke brief" en zei zich erop te verheugen hem snel weer te ontmoeten. Wanneer dat zal zijn, vertelt het Witte Huis niet, aldus persbureau AP.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Thank you to Chairman Kim Jong Un for keeping your word & starting the process of sending home the remains of our great and beloved missing fallen! I am not at all surprised that you took this kind action. Also, thank you for your nice letter - l look forward to seeing you soon!

Twee dagen geleden kwamen nog berichten naar buiten dat Noord-Korea ondanks de toezeggingen toch gewoon door gaat met het bouwen van intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s). Dat zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten blijken uit satellietfoto’s van een raketfabriek in het stalinistische land, zeiden inlichtingenbronnen tegen The Washington Post.

Wat de Verenigde Staten betreft betekent denuclearisatie dat Noord-Korea alle kernwapens onvoorwaardelijk zal opgeven, maar Kim zelf stelt daar volgens deskundigen impliciet de voorwaarde bij dat de VS dan ook al hun troepen moeten terugtrekken uit de regio. Dat zullen de Amerikanen nooit doen.

In Singapore werd ook afgesproken om de lichamen van de Amerikaanse soldaten, die zijn omgekomen tijdens de Koreaanse oorlog begin jaren vijftig, terug te sturen naar de VS. Die afspraak is Noord-Korea deze week wel nagekomen. Daar bedankte de Amerikaanse president in zijn tweet Kim dan ook voor.

Trump draait Obama's strengere wetgeving uitlaatgassen terug

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag voorgesteld om de strengere emissieregels van zijn voorganger Obama terug te draaien. Dat meldt persbureau Reuters. De wetgeving zou de uitstoot van uitlaatgassen aan banden leggen, elektrisch rijden stimuleren en zou in 2020 van kracht worden.

Ook trekt Trump de bevoegdheid van de staat Californië in om zijn eigen, strengere uitstootnormen te bepalen - onafhankelijk van de federale normen.
Het besluit is opvallend, al is het niet voor het eerst dat Trump strengere regels tegen milieuvervuiling terugdraait. Ook kondigde hij vorig jaar aan uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Juridische strijd

Californië en achttien andere progressieve staten hebben aangekondigd het besluit van Trump aan te vechten voor de rechter. "We zijn bereid om naar de rechter te stappen om dit roekeloze en onwettige plan af te remmen", aldus de coalitie van statenadvocaten, onder leiding van procureur-generaal Maura Healey.

Lees ook: Wereldwijde CO2-uitstoot voor het eerst in drie jaar toegenomen

Deze achttien staten hebben de strengere emissieregels van Californië overgenomen. Samen zijn zij goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse automarkt. Trump ziet zijn besluit als een manier om de autoprijzen voor consumenten te verlagen, maar critici zien het vooral als een manier om de auto-industrie tevreden te stellen en vrezen dat het besluit klimaatverandering zal versnellen.

De strijd over de emissieregels wordt naar verwachting een belangrijk onderdeel van de campagne voor de Congresverkiezingen in november. De meeste Democraten, die een meerderheid hebben in bijvoorbeeld Californië, zijn sterk tegen het besluit van Trump.

Trump wil heffingen van 25 procent op 171 miljard euro aan Chinese producten

President Trump wil importheffingen van 25 procent invoeren op 200 miljard dollar (ruim 171 miljard euro) aan Chinese goederen. Eerder dreigde Trump met heffingen van 10 procent op dezelfde hoeveelheid producten.

De handelsgezant van de Amerikaanse overheid heeft een lijst opgesteld met goederen die onder het nieuwe tarief zouden vallen. Het gaat om allerlei verschillende producten, van vis tot elektronische apparatuur.

De verhoging moet China aansporen om "illegale praktijken" te staken. Volgens de VS zorgt het Chinese handelsbeleid voor "oneerlijke markten voor alle betrokken inwoners".

Lees ook: Handelstekort? Kom maar hier met je technologie, zegt China

Vorige maand stelden de VS ook al invoerheffingen van 25 procent in op producten uit China, het ging toen om goederen met een totale waarde van 43 miljard euro. De Chinese regering sloeg snel terug door op 29 miljard euro aan Amerikaanse producten importbelasting in te voeren.

De Amerikaanse regering hoopt met de heffingen de opmars van Chinese producten op de wereldmarkt tegen te gaan. Het Aziatische land is goed op weg om een concurrerende positie in te nemen in belangrijke sectoren, waaronder elektrische auto's en kunstmatige intelligentie.

Volgens de VS is er sprake van oneerlijke concurrentie, onder meer omdat China imitatieproducten op de markt brengt. Eerder zei president Trump: "De Verenigde Staten kunnen het niet langer toestaan dat onze technologie en ons intellectueel eigendom verloren gaat door oneerlijke economische praktijken."

Donald Trump tijdens een toespraak in Florida. Foto Saul Loeb/AFP

Trump: Sessions moet een einde maken aan het Mueller-onderzoek

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions moet een einde maken aan de "Voorgekauwde Heksenjacht" die het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller volgens hem is. Dat heeft president Donald Trump dinsdag getwitterd:

"Bob Mueller is totaal in tweestrijd en zijn 17 Boze Democraten die zijn vuile werk opknappen zijn een schande voor de VS!"

Trump haalde in een reeks tweets uit naar het onderzoek van Mueller. Volgens de president werkt er een groot aantal vooringenomen onderzoekers aan mee en houdt Mueller hen de hand boven het hoofd omdat het "in zijn belang is om de illusie van objectiviteit in stand te houden rond dit onderzoek". De president noemt het onderzoek (in kapitalen) een "TOTALE HOAX".

Dinsdag moest Trumps voormalige campagnemedewerker Paul Manafort voor de rechter verschijnen. Er werd onder meer een jury samengesteld en een eerste getuige gehoord. Volgens Trump heeft Manafort voor meer politici gewerkt. "Waarom heeft de overheid mij niet verteld dat hij onderwerp van onderzoek was", aldus de president.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Looking back on history, who was treated worse, Alfonse Capone, legendary mob boss, killer and “Public Enemy Number One,” or Paul Manafort, political operative & Reagan/Dole darling, now serving solitary confinement - although convicted of nothing? Where is the Russian Collusion?

Een demonstrant houdt een bord omhoog voorafgaand aan de zitting van Paul Manafort, dinsdag. Foto AFP/Jim Watson

Proces Manafort pijlsnel van start

Amerikaanse aanklagers hebben Paul Manafort, de voormalige campagneleider van president Donald Trump, dinsdag bij het begin van zijn proces in Virginia afgeschilderd als een fraudeur met een weelderige levensstijl, die tientallen miljoenen dollars verborg van de Amerikaanse fiscus.

Op de eerste dag van het langverwachte proces tegen Manafort werden juryleden geselecteerd, openingsverklaringen geleverd en een eerste getuige gehoord - een buitengewoon snelle gang van zaken. Naar verwachting zal de rechtszaak enkele weken duren.

Manafort, een voormalige lobbyist voor de Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj, wordt ervan beschuldigd meer dan 60 miljoen dollar aan inkomsten van zijn politieke werk in Oekraïne naar ruim 30 buitenlandse bankrekeningen te hebben gesluisd, onder meer in Cyprus. Hij zou een groot deel ervan buiten het zicht van de Amerikaanse belastingdienst hebben gehouden.

Met zijn geld zou hij miljoenen dollars aan onroerend goed hebben gekocht, alsmede een vloot aan auto's, honderdduizenden dollars aan merkkleding, een horloge van 21.000 dollar en een dure struisvogeljas, zetten de aanklagers uiteen. "Een man in deze rechtszaal geloofde dat de wet geen betrekking op hem had", stelde federale aanklager Uzo Asonye.

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van president Donald Trump, dinsdag in de rechtszaal in Alexandria, Virginia. Foto Reuters

De rechtszaak tegen Manafort, die de campagne van Trump leidde in de zomer van 2016, is het eerste proces dat voortvloeit uit het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller. Manafort ontkent schuldig te zijn aan de aanklachten van belastingontduiking en bankfraude, die betrekking hebben op de periode voordat hij verbonden was aan de campagne van Trump. Mueller was niet aanwezig in de rechtszaal.

De aanklachten tegen Manafort hebben geen directe betrekking op de centrale vraag van het Rusland-onderzoek: of de campagne van Trump met Rusland heeft samengewerkt om de uitslag van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De 69-jarige Manafort, een sleutelfiguur bij de beantwoording van die vraag, staat door de grondig gedocumenteerde aanklachten tegen hem echter onder druk om alsnog mee te werken met de speciale aanklager. Dat heeft hij tot nog toe geweigerd. Hij kan jarenlange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Mogelijk hoopt hij dat Trump hem gratie zal verlenen.

Volgens de verdediging was de voormalige rechterhand van Manafort, Rick Gates, verantwoordelijk voor de fraude. Gates, die eveneens voor de campagne van Trump werkte, heeft dit voorjaar een akkoord gesloten met Mueller om mee te werken aan het onderzoek in ruil voor strafvermindering. Zijn kruisverhoor wordt mogelijk een cruciaal moment in het proces.

Een veroordeling van Manafort zou een belangrijke doorbraak zijn voor Mueller, die door president Trump voortdurend wordt beschuldigd van een "heksenjacht" tegen de president. Mueller heeft tot nog toe 32 personen en drie organisaties aangeklaagd. Trump en zijn medewerkers doen ondertussen hun best om de president van Manafort te distantiëren.

Iraanse minister: Trump niet te vertrouwen

De Iraanse regering heeft weinig interesse in een ontmoeting met Donald Trump. De Verenigde Staten zijn volgens minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli een niet te vertrouwen onderhandelingspartner.

"Hoe kunnen we een land vertrouwen dat zich eenzijdig terugtrekt uit onze nucleaire deal", zei hij volgens persbureau Fars. Daarmee bedoelt hij het akkoord dat Trumps voorganger Barack Obama in 2015 met Iran sloot. In mei zegde Trump die afspraken eenzijdig op.

De Amerikaanse president had maandag nog aangegeven best bereid te zijn het gesprek aan te gaan met de Iraanse leider Hassan Rouhani. Het zou een vernedering betekenen, zei de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Motahari dinsdag tegen staatspersbureau IRNA. "Als Trump zich niet had teruggetrokken uit het akkoord en geen nieuwe sancties tegen Iran had ingesteld, was er niets op tegen om met de VS te praten."

Hamid Aboutalebi, een adviseur van Rouhani, zette maandag op Twitter dat Iran alleen weer met Amerika om de tafel wil als dat laatste land de drie jaar oude deal met weer gaat respecteren.

Trump bereid om Iraanse leider Rohani te ontmoeten

President Donald Trump is bereid om de Iraanse president Hassan Rohani zonder voorwaarden te ontmoeten op een tijdstip van zijn keuze, als Rohani dat zou willen. Dat heeft Trump maandag gezegd in Washington, meldt persbureau AP.

"Als ze een ontmoeting willen, zal ik ze ontmoeten op welk tijdstip ze maar willen", zei Trump in antwoord op mediavragen na zijn ontmoeting met de Italiaanse premier Giuseppe Conte in het Witte Huis. "Er is niets mis met elkaar ontmoeten."

Met zijn uitspraak sloeg Trump een drastisch andere toon aan vergeleken met zijn recente retoriek ten aanzien van Iran. Eerder deze maand waarschuwde hij Iran, in reactie op een dreigement van Rohani, in een tweet in kapitalen om de Verenigde Staten niet te bedreigen.

Spanningen tussen de twee landen zijn opgelopen sinds Trump de VS in mei onttrok aan het nucleaire akkoord met Teheran, in 2015 gesloten onder zijn voorganger, Barack Obama. Zijn regering hervat komende maand economische sancties tegen Iran die waren opgeschort onder het internationale verdrag.

Hamid Aboutalebi, een adviseur van Rohani, schreef in reactie op Twitter dat "een terugkeer naar het nucleaire akkoord" en "respect voor de rechten van de Iraanse natie" aan gesprekken vooraf zouden moeten gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo steunde maandag de uitspraak van Trump, maar verbond er wel voorwaarden aan, zei hij tegen de zender CNBC:

"Als de Iraniërs aantonen bereid te zijn om fundamentele veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze hun eigen bevolking behandelen, hun slechte gedrag verminderen, en het ermee eens zijn dat het de moeite waard is om een nucleair akkoord te sluiten waarbij proliferatie werkelijk wordt voorkomen, dan is de president bereid om met hem te praten."

Trump schildert zichzelf graag af als een leider die dingen voor elkaar krijgt bij persoonlijke ontmoetingen, zoals zijn historische top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vorige maand, en zijn recente onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin in Helsinki. Beide ontmoetingen hebben echter felle kritiek geoogst, niet alleen van politieke tegenstanders van Trump maar ook van Republikeinse partijgenoten van de president.

Trump feliciteert Italiaanse hardliner met immigratiebeleid

President Trump heeft zich maandag lovend uitgesproken over het immigratiebeleid dat de Italiaanse regering de afgelopen maanden heeft gehanteerd. Trump verwelkomde de Italiaanse premier Giuseppe Conte in zijn Oval Office, waar hij voor het oog van de pers de uitspraken deed. Hij zei onder meer dat andere Europese landen een voorbeeld aan Italië zouden moeten nemen.

"Ik ben het ontzettend eens met wat je doet als het gaat om migratie. Illegale immigratie maar ook legale immigratie. Conte neemt een duidelijk standpunt in bij de grens. Een standpunt dat maar weinig landen hebben genomen en ik denk oprecht dat dit de juiste keuze is. Een hoop andere Europese landen zouden hetzelfde moeten doen."

Conte's populistische regering staat bekend om haar keiharde immigratiebeleid. Met de uitgesproken Matteo Salvini als minister van Buitenlandse Zaken heeft Italië sinds enkele maanden een Italy first-beleid. Eerder zei Salvini: "Italië zegt vanaf nu nee tegen mensenhandel en nee tegen het verdienmodel van illegale immigratie."

De nieuwe koers van de Italianen zorgde de afgelopen maanden voor veel discussie toen meerdere migrantenschepen werden geweigerd bij de Italiaanse grens. Mensenrechtenorganisaties bekritiseerden de Italianen met felle bewoordingen. Ook kwamen zestien Europese landen in een spoedontmoeting bijeen om te praten over het Europese asielbeleid. Zij spraken onder meer af dat Italië gesteund moet worden in de massale asielopvang aan de kust.

Trump verwelkomde Conte in het Oval Office.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It is my great honor to welcome Prime Minister @GiuseppeConteIT of Italy to the @WhiteHouse! Join us at 2:00pmE for our joint press conference: https://t.co/XAchZ3zUSe https://t.co/5t4QVsKKqH

Giuliani: ik weet niet of samenspanning strafbaar is

Trumps advocaat Rudy Giuliani is er niet van overtuigd dat samenspanning tegen de VS strafbaar is. Dat zei hij maandag in een interview op CNN. "Ze gingen niet samenspannen met Rusland", zegt hij grinnikend over het campagneteam van Trump. "Waarvan ik niet eens weet of dat een misdaad is, samenspannen met de Russen. Als je de misdaad analyseert: het hacken is de misdaad. De president heeft niets gehackt."

Giuliani: "I don't even know if that's a crime, colluding about Russians. You start analyzing the crime — the hacking is the crime. The president didn't hack” pic.twitter.com/GTnUxXBeTL

— CNN Politics (@CNNPolitics) July 30, 2018

De uitspraken van Giuliani zijn opvallend omdat Trump altijd heeft ontkend dat er sprake is geweest van samenspanning tussen zijn campagneteam en de Rusen tegen de VS. Zondag benadrukte hij dit nog eens via Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There is No Collusion! The Robert Mueller Rigged Witch Hunt, headed now by 17 (increased from 13, including an Obama White House lawyer) Angry Democrats, was started by a fraudulent Dossier, paid for by Crooked Hillary and the DNC. Therefore, the Witch Hunt is an illegal Scam!

In het interview met CNN bagatelliseert Giuliani de rol van oud-campagnemanager Paul Manafort tijdens de campagne. Manafort wordt dinsdag door een jury verhoord. Hij wordt verdacht van samenspanning tegen de VS, witwassen en belastingontduiking. Volgens Giuliani speelde hij maar een marginale rol. Naar verwachting zal Manafort dinsdag niet worden gehoord over zijn aandeel in vermoedelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Eerste strafproces tegen ex-campagneleider Trump start dinsdag

Dinsdag staat voor het eerst een voormalige vertrouweling van president Trump voor de rechter. Paul Manafort, oud-campagnemanager, wordt dinsdag gehoord door een jury vanwege fraudeverdenkingen, zo meldt persbureau Reuters maandag.

Manafort wordt onder meer verdacht van samenspanning tegen de VS, witwassen en belastingontduiking. Zo zou hij onderhoud aan zijn huis en dure kleding ten onrechte hebben gedeclareerd. Daarnaast wordt hij beschuldigd van lobbywerk voor Oekraïne; hij zou 2 miljoen euro over aan een groep prominente Europese oud-politici hebben betaald. In juni werd besloten dat Manafort zijn strafproces, de eerste van de twee, toch niet in huisarrest mocht afwachten. Hij moest alsnog de cel in.

Twitter avatar business Bloomberg Trump’s former campaign chairman Paul Manafort is set to go on trial Tuesday in Alexandria, Virginia https://t.co/ok4HfB7q8W https://t.co/aRIYoqth5E

Het verhoor dinsdag zal vooral gaan over de verdenkingen die van financiële aard zijn, zoals zijn lobbywerk. De 69-jarige Manafort riskeert een levenslange gevangenisstraf, schrijft The Guardian. Zelf houdt hij vol onschuldig te zijn. De oud-campagneleider wordt dinsdag zeer waarschijnlijk niet gehoord over zijn aandeel de vermoedelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Zo zou Manafort aanwezig zijn geweest bij een ontmoeting tussen een Russische delegatie en vertegenwoordigers van Trump. Daarbij zouden Russische onderhandelaars belastende informatie over presidentskandidaat Hillary Clinton aangeboden hebben aan de zoon van de president, Trump junior. Trump zelf noemde het onderzoek van Mueller eerder een "heksenjacht" en ontkent dat hij van het bestaan van een dergelijke ontmoeting afwist. Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller loopt nog.

Foto Yuri Gripas/Reuters

Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige Trumpblog terug.