Brieven

Brieven 30/07/2018

Euthanasie bij dementie (2)

Geen experimenten

Naar aanleiding van de uitspraak in de zaak van de geëuthanaseerde oud-kleuterleidster (Doodswens moet ‘kraakhelder’ zijn, 25/7) zullen mensen massaal ‘kraakheldere’ euthanasieverklaringen gaan opstellen, die geen enkele ruimte voor twijfel laten in geval van Alzheimer. Maar als deze mensen nu, eenmaal dementerend en ervaringsdeskundige geworden, de ziekte uiteindelijk toch niet zo verschrikkelijk vinden als ze altijd gedacht hadden en bij nader inzien helemaal niet meer dood willen, wie neemt hen dan in bescherming tegen hun (vroegere) zelf en mogelijk euthanasiaste naasten en omstanders? Houd toch eens op te experimenteren met zoiets onherroepelijks als de dood.

Kubieke meters

Hoeveel water?

Redacteur Freek Schravesande doet in zijn artikel Het IJsselmeer als grote buffer (25/7) erg zijn best om de hoeveelheid water voor mij als lezer begrijpelijk te maken.

„Het IJsselmeer, ruim 9 miljard kubieke meter zoet water, meer dan 3,5 miljoen olympische zwembaden”, schrijft hij. Een kubieke meter ken ik, maar hoe groot is een olympisch zwembad eigenlijk? Gelukkig geeft de auteur aan het begin van zijn verhaal daar een soort antwoord op: het water van de Rijn stroomt Nederland binnen „met gewoonlijk 1.200 tot 4.000 kubieke meter per seconde, al snel één olympisch zwembad”.

Een olympisch zwembad is dus gewoonlijk 1.200 tot 4.000 kubieke meter? Reken nog maar eens na. Dan maar gewoon naar de foto bij het stuk op de site van het IJsselmeer kijken om een indruk te krijgen van de hoeveelheid water waar we over praten? Nee, helaas is de foto genomen op de grens van de Gouwzee en het Markermeer. Voor het IJsselmeer moeten we een hele dijk verder zijn.

Mesut Özil (1)

Het is de voetbalwereld

De Duitse ophef over de affaire-Özil (Mesut Özil maakte zichzelf tot speelbal, 27/7) ging aanvankelijk over de mensenrechten en persvrijheid in Turkije. Door lachend op de foto te gaan met Erdogan keurde Özil volgens Duitse critici de situatie in Turkije impliciet goed. Jammer dat de Duitsers de ironie daarvan niet inzien. Met WK’s in Rusland en Qatar is het bijzonder om over mensenrechten en persvrijheid te beginnen. Ondertussen hoor je niemand erover dat Bayern München, Duitslands grootste voetbalclub, al jaren naar Qatar op trainingskamp gaat, een Qatarese sponsor heeft en dat Bayern-bobo Uli Hoeness in de bak heeft gezeten voor belastingfraude. Dat de voetbalwereld het niet zo nauw neemt met mensenrechten, persvrijheid en integriteit is al langere tijd een feit. Tijdens het WK hoefde je maar de tv aan te zetten om een speler te zien die bij zijn club een vet contract heeft dankzij de investeringen van Arabische oliesjeiks of Russische oligarchen. Misschien kunnen de Duitsers hun gevonden principes inzetten door het WK in Qatar te boycotten. Hoewel dat natuurlijk makkelijk gezegd is als Nederlander, het is immers maar de vraag of we überhaupt meedoen.

Mesut Özil (2)

Werkelijke rolmodellen

Engagement en topsport gaan niet samen. Waar dat wel het geval is, zal de topsporter het er in negen van de tien gevallen slecht vanaf brengen in de communis opinio. Zie recent de American-footballspeler Colin Kaepernick, die protesteerde tegen het Amerikaanse volkslied.

Laten we topsporters als Özil of in Nederland Hakim Ziyech daarom niet als rolmodellen voor de multiculturele samenleving zien. Koop om de andere werkelijkheid te zien eens een broodje op station Rotterdam Centraal. Zie daar hoe het jonge personeel, met wortels uit alle windstreken, allemaal door elkaar loopt en onbezorgd samenwerkt. Zij tonen als rolmodellen dat het op termijn allemaal goed komt.