Brein achter Chinese internetcensuur verdacht van fraude

Lu was als hoofd van de zogenoemde Cyberspace-administratie nauw betrokken bij de totstandkoming van de internetcensuur in het communistische land.

Lu Wei was eerder adjunct-directeur van het propaganda-apparaat van de Communistische Partij.
Lu Wei was eerder adjunct-directeur van het propaganda-apparaat van de Communistische Partij. Foto Wikimedia by CC

Lu Wei, het in ongenade gevallen brein achter de Chinese internetcensuurmachine, wordt ervan verdacht meerdere malen steekpenningen te hebben geaccepteerd. De Chinees zou “zijn macht en publieke middelen” hebben misbruikt om zichzelf te verrijken.

Lu was als hoofd van de zogenoemde cyberspace-administratie nauw betrokken bij de totstandkoming van de Grote Firewall: de brede internetcensuur in het communistische land. Chinezen kunnen onder meer geen gebruik maken van Google, Facebook, YouTube, Wikipedia en Twitter.

Volgens de Chinese justitie heeft Lu ook fraude gepleegd toen hij andere posities bekleedde. Eerder dit jaar kwamen al verhalen naar buiten over ongepast gedrag van Lu toen hij adjunct-directeur van het propaganda-apparaat van de Communistische Partij was.

Lees ook: Voormalig internettsaar van China viel uit de gratie

‘Extreem ontrouw’

Bij de partij, die hem in februari royeerde, zou Lu bekendstaan als “tiranniek”. Hij zou er “alles voor over hebben” om meer bekendheid te vergaren. Hij zou onder meer valse verklaringen hebben gegeven, de top van de Communistische Partij hebben misleid en “extreem ontrouw” zijn geweest. Volgens de partij ruilde hij ook “seks tegen macht”.

Lu is de prominentste politicus die sinds het begin van de tweede termijn van president Xi Jinping is beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Zijn vervolging past volgens de Centrale Commissie voor Discipline bij de vastberadenheid waarmee de anticorruptiecampagne wordt uitgevoerd.

In 2015 werd de 58-jarige Lu Wei door Time nog uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Het tijdschrift schreef destijds:

“Lu heeft de sleutels van de toekomst in handen. Zijn keuzes zullen ofwel zorgen voor meer vrijheid online of de onderdrukking van natuurlijke nieuwsgierigheid verder voortzetten. Wat hij ook doet, de sympathieke voormalige propagandachef kan miljarden levens beïnvloeden.”