Auckland Prison: na de rust van het kruidentuintje is er yogales in de cel

Gevangenis Van 'nationale schande' tot toonbeeld van beschaving: de Auckland Prison in Nieuw-Zeeland zet vanaf volgende maand hoog in op de levenskwaliteit van gevangenen.

Artist impression van de Auckland Prison in Nieuw-Zeeland.
Artist impression van de Auckland Prison in Nieuw-Zeeland. Foto: Overheid Nieuw-Zeeland

Als het waar is dat de staat van een gevangenis iets zegt over de beschaving van een land, dan is Nieuw-Zeeland vanaf volgende maand het beschaafdste land ter wereld. De zwaarst bewaakte gevangenis van het land, de Auckland Prison, biedt straks ruimte voor wandelingen door een ‘zintuigen prikkelende’ tuin met rotsen en inheemse planten. Buiten kan gewerkt worden in moestuinen. Elders kom je tot rust in een weelde van kruidenplantjes, het gras is er om te zonnen. Wie terugkeert naar zijn cel, kan yogalessen via de televisie volgen.

Het is allemaal een groot contrast met de oude situatie. De New Zealand Herald omschreef Auckland Prison als de gevaarlijkste van het land om te werken, en bewees dat met onaangename filmpjes van hoe een bewaker een ingedeukt hoofd opliep toen hij werd geschopt. Een „nationale schande” was de oude gevangenis, volgens criminoloog Yvonne Jewkes in The Guardian. De helft van de gevangenen is van Maori-afkomst – een dubieus hoog aantal op een bevolking waar slechts 15 procent Maori is.

De directie zelf houdt het erop dat de vijftig jaar oude gevangenis aan vernieuwing toe was, omdat die te weinig gericht was op reïntegratie. Daar komt nu verandering in: er is behandeling, training, onderwijs en zorg op maat. Behalve de tuin zijn er computerzalen en een gevangene kan frisdrank en verjaardagskaarten kopen. Klein detail: de tralies voor de ramen zijn niet meer verticaal, maar horizontaal.