Tadzjiekse politie bevestigt gebruik mes bij aanval

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist, zonder daar verder bewijs voor te leveren.

Foto iStock

De Nederlandse fietser die zondag in Tadzjikistan om het leven is gekomen bij een aanrijding, is het slachtoffer geworden van een opzettelijke aanval. De groep van zeven toeristen met wie hij onderweg was werd aangereden. In totaal kwamen vier buitenlandse fietsers om het leven. Volgens de Tadzjiekse politie liep zeker een van de slachtoffers messteken op, meldt persbureau AP.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste maandagavond de verantwoordelijkheid van de aanval op via hun persbureau Amaq. Ze zouden de aanval hebben uitgevoerd als vergelding voor de acties van de internationale coalitie die strijdt tegen IS in Irak en Syrië. IS gaf verder geen bewijs om hun bewering te onderbouwen.

De aanval vond plaats in de zuidelijke regio Danghara. Het Nederlandse dodelijke slachtoffer is René Wokke van 56. Zijn vriendin Kim Postma (58) raakte gewond. Ze verkeert volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken niet in levensgevaar. Daarnaast kwamen twee Amerikanen en een Zwitser om het leven.

Maandagochtend zei de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda al dat de daders gewapend waren. Later zei zijn ministerie dat de drie voortvluchtige daders zijn gedood in het dorp Osmondar. Verdere informatie werd niet verstrekt in de verklaring. Ook zondag was er al een verdachte omgebracht, hij zou een vuurwapen bij zich gedragen hebben. Een vijfde aanvaller is opgepakt.

Lees ook: Aangereden Nederlands stel fietste van Bangkok naar Teheran

Ervaren reiziger

Erik Wokke uit Drachten bevestigt tegenover NRC dat zijn broer het Nederlandse slachtoffer is. “Dit komt erg onverwacht. Ik heb het gisteravond van de politie gehoord”, vertelt hij. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan me nog niet precies vertellen wat er gebeurd is.”

Zijn broer was samen met zijn vriendin bezig met een fietstocht van Thailand naar Iran. “Ze zijn in februari vertrokken”, vertelt Wokke. René was een zeer ervaren reiziger, zegt hij. “Hij reist al sinds zijn twintigste en is in meer dan 130 landen geweest.”

Boven de laatste post in het reisblog van Wokke staat: Eerst Pamir fietsen dan sterven. De Pamir is een gebergte in Centraal-Azië, grotendeels in het oosten van Tadzjikistan.

Drie op de vlucht

De Tadzjiekse president Emomali Rachmon heeft condoleances overgebracht aan Willem-Alexander en andere staatshoofden. “Met groot verdriet en medelijden hebben wij kennis genomen van de tragische dood van twee Amerikaanse burgers, een burger van Zwitserland en een burger van het Koninkrijk der Nederlanden, als gevolg van een aanrijding door een auto op een groep fietstoeristen op een van de autowegen van de Republiek van Tadzjikistan.”

Messen

Ooggetuigen melden al eerder tegenover lokale media dat de daders messen bij zich droegen. De gewapende mannen zouden uit twee auto’s zijn gestapt en op de toeristen hebben ingestoken.

Het incident vond rond om circa 15.30 uur lokale tijd plaats op zo’n 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe. Tadzjiekse autoriteiten gingen in eerste instantie uit van een verkeersongeluk. In een verklaring meldde het Tadzjiekse ministerie zondagavond dat drie fietsers op slag dood waren en een later overleed in het ziekenhuis.