Zeker veertien doden na aardbeving Indonesisch Lombok

De beving vond vroeg in de ochtend plaats. Veel mensen zijn daarbij in paniek uit hun woning gerend, om vallend materiaal te ontwijken. De zwaarste beving was 6.4 op de schaal van Richter.

Foto via sociale media van Lalu Onank/Reuters

Een krachtige aardbeving heeft zondagochtend het Indonesische eiland Lombok getroffen. Zeker veertien mensen kwamen hierbij om het leven en veel gebouwen raakten beschadigd. Dat melden de Indonesische autoriteiten.

Zeker 160 mensen zijn gewond geraakt. Veel mensen zijn in paniek uit hun woning gerend, om vallend materiaal te ontwijken. Naast de zwaarste beving, van 6.4 op de schaal van Richter, waren er meer dan zestig naschokken. Eén uur na de beving was er nog een grote schok van 5.7 op de schaal van Richter. De zwaarste beving was ook te voelen op het naburige eiland Bali.

De aardbeving was op het land en er is geen gevaar voor een tsunami. Het epicentrum lag in het noordoosten van het eiland, vijftig kilometer van de stad Mataram, onder het natuurgebied rondom de vulkaan Mount Rinjani. Er zijn meldingen van aardverschuivingen in het gebied, dus het is tijdelijk afgesloten.

Het Indonesische rode kruis is ter plaatse om slachtoffers te helpen:

Twitter avatar palangmerah Indonesian Red Cross PMI teams mount an immediate response as a 6.4 magnitude #earthquake strikes #Lombok island. We are checking people’s needs, giving first aid and supporting search and rescue, especially in Sebalun distric, the worst affected areas. #PMISiapBantu https://t.co/5ORZ1n9iwp

Lombok is een populaire toeristische bestemming. Voor zover bekend heeft één Maleisische toerist het leven gelaten als gevolg van de aardbeving. Er zijn geen aanwijzingen dat er onder de slachtoffers een Nederlander te betreuren valt.

Een woordvoerder van de Indonesische hulpdiensten post foto’s en filmmateriaal op Twitter van de ramp:

Twitter avatar Sutopo_PN Sutopo Purwo Nugroho Data sementara dampak gempa 6,4 SR di Lombok Timur: 3 orang tewas, 2 luka dan puluhan bangunan rusak. Gempa susulan 43 kali sampai 29/7/2018 pukul 08.09 WIB. BPBD masih melakukan pendataan. Korban diperkirakan bertambah. Masyarakat dan turis diminta tenang adanya gempa susulan. https://t.co/dT8KAeC2b6