Nederlandse fietser omgekomen in Tadzjikistan

Een groep van zeven toeristen werd zondagmiddag aangereden. Vier fietsers, onder wie een Nederlander, kwamen om het leven. Een Nederlandse vrouw raakte gewond.

Foto iStock

Bij een aanrijding in Tadzjikistan in de zuidelijke regio Danghara zijn zondag vier buitenlandse fietsers om het leven gekomen, onder wie een 56-jarige Nederlandse man. Dat bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond. Een 58-jarige Nederlandse vrouw raakte gewond en ligt in het ziekenhuis.

Het ministerie meldt dat nabestaanden zijn ingelicht, en kan verder niets zeggen over de precieze toedracht van het ongeval. Tadzjiekse autoriteiten spreken van een verkeersongeluk: een automobilist zou de groep bestaande uit zeven toeristen in totaal hebben aangereden en vervolgens zijn gevlucht. Volgens lokale media is mogelijk sprake van een gerichte aanval.

De Amerikaanse ambassade in Tadzjikistan bevestigt dat twee Amerikanen zijn omgekomen. De nationaliteit van de overige fietsers is niet bekend.

Het incident vond plaats om ongeveer 15.30 uur lokale tijd zo’n 150 kilometer ten zuiden van de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe . In een verklaring meldt het ministerie dat drie fietsers op slag dood waren en een later overleed in het ziekenhuis. De andere drie toeristen raakten lichtgewond.

De automobilist vluchtte na het incident, volgens het ministerie gaat het om een 21-jarige Tadzjiek, op wiens auto sporen van het ongeluk werden gevonden. Tijdens een arrestatie-actie kwamen twee verdachten om het leven, een derde werd opgepakt. Het is niet duidelijk of de automobilist werd gedood.

Mogelijk een aanval

Het zou gaan om een fatale aanrijding, maar een opzettelijke aanval wordt niet uitgesloten. “Wij gaan uit van een verkeersongeluk. Andere opties worden ook bekeken”, schrijft het ministerie. Het Tadzjiekse medium Akhbor schrijft dat de daders mogelijk uit de auto stapten en de groep vervolgens met messen aanvielen. Dat is verder niet door autoriteiten bevestigd.

Een woordvoerder van het Tadzjieks ministerie van Binnenlandse Zaken wil tegenover NRC zondagavond verder niets over het incident zeggen.

In Tadzjikistan - een kleine voormalige Sovjet-Republiek in Centraal-Azië - vormt toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Het overwegend islamitische land met 8,5 miljoen inwoners wordt sinds 1992 met harde hand bestuurd door president Emomalii Rachmon.