Oud-president Mugabe: ik stem niet op mijn opvolger

‘Ik stem niet op degenen die illegaal de macht hebben gegrepen’, zei oud-president Mugabe tijdens een persconferentie. Op wie hij wel stemt zegt hij niet.

Een Zimbabwaan op zaterdag, tijdens de laatste bijeenkomst van de oppositie voor de verkiezingen.
Een Zimbabwaan op zaterdag, tijdens de laatste bijeenkomst van de oppositie voor de verkiezingen. Foto Alex McBride/AFP

Oud-president Robert Mugabe (94) heeft zondagochtend tijdens een persconferentie gezegd dat hij niet op zijn opvolger, Emmerson Mnangagwa (76), gaat stemmen tijdens de Zimbabweaanse presidentsverkiezingen op maandag. “Ik stem niet op degenen die illegaal de macht hebben gegrepen.” Mnangagwa is de kandidaat van Mugabe’s oude partij, Zanu-Pf.

Mugabe was de tweede president van Zimbabwe na de onafhankelijkheid en hield meer dan dertig jaar de macht. Afgelopen november startte het parlement een afzettingsprocedure tegen hem, diezelfde dag stapte hij op. Toenmalig vice-president Mnangagwa volgde hem op.

Nu zei de oud-president dat de huidige regering “de facto” een “coup” heeft gepleegd. Volgens hem had de minister van defensie, Sydney Sekaramayi, het presidentschap van hem moeten overnemen, niet Mnangagwa. Mugabe zei dat hij hoopt dat de bevolking afscheid neemt van de “militaire overheid”. Hij hoopt dat wordt gestemd voor “democratie, grondwettelijkheid en vrijheid” en tegen “hypocrisie”. Maar hij riep de bevolking verder op de uitslag te accepteren en zei: “Wie er ook wint, ik wens ze succes.”

Presidentskandidaten

Er zijn 23 kandidaten in de race voor het Zimbabweaanse presidentschap. Slechts twee kandidaten lijken het meeste kans te maken: huidige president Emmerson Mnangagwa (76) van de Zimbabewaanse regeringspartij Zanu-Pf en oppositieleider Nelson Chamisa (40) van MDC-alliance. Op de geruchten dat Mugabe Chamisa (financieel) steunt gaat de oud-president tijdens de persconferentie niet in. Wel zegt hij dat hij Chamisa “het goed lijkt te doen” tijdens de campagne.

Zondagochtend snelden journalisten zich naar Mugabe’s luxueuze Blauwe Huis in Harare toen daar plots een persconferentie werd aangekondig, meldt persbureau AP. Het was Mugabes eerste publieke optreden sinds zijn aftreden - vierentwintig uur voor de historische presidentsverkiezingen van Zimbabwe. Het is de eerste keer dat hij niet meedoet sinds de onafhankelijkheid van het Afrikaanse land.

‘Zimbabwe’s nieuwe president heeft teveel vijanden’ Lees ook deze analyse van NRC-correspondent Bram Vermeulen.

De huidige president Mnangagwa heeft in de publieke opinie te lijden onder het imago van de regeringspartij van legerleiders die het land al decennia met ijzeren hand regeren. In juni werd tot aanslag gepleegd op Mnangagwa. Iemand gooide een handgranaat naar hem na een speech. Twee van zijn bodyguards kwamen hierbij om het leven maar de president bleef ongedeerd.

Twitter avatar adriankriesch Adrian Kriesch Robert #mugabe invited the press to his mansion to give a statement about the elections in #zimbabwe. #ZimDecides https://t.co/8Hsl0xvcwM