Israël laat Palestijnse activist Ahed Tamimi vrij

De tiener (17) en haar moeder werden in maart veroordeeld tot acht maanden cel. Een video waarop te zien is hoe Tamimi een Israëlische soldaat belaagt, ging vorig jaar viral.

In het dorp Nabi Saleh werden zaterdag voorbereidingen getroffen voor de thuiskomst van Ahed Tamimi (links) en haar moeder.
In het dorp Nabi Saleh werden zaterdag voorbereidingen getroffen voor de thuiskomst van Ahed Tamimi (links) en haar moeder. Foto Nasser Nasser/AP

Israël heeft de Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17) zondagochtend vrijgelaten. Dat melden internationale persbureaus op basis van een verklaring van de autoriteiten.

Tamimi was zestien jaar oud toen ze werd gearresteerd naar aanleiding van een filmpje waarop te zien is dat ze een Israëlische soldaat slaat en schopt. De video werd op 15 december gefilmd op de Westelijke Jordaanoever, op het erf van de familie in het dorp Nabi Saleh.

Haar moeder Nariman filmde het incident en plaatste het met een livestream op Facebook. De video ging viral; de tiener en haar moeder werden door veel Palestijnen online geprezen.

Lees ook: Ahed Tamimi groeide op in een familie en een dorp waarin verzet tegen de bezetting dagelijkse routine is.

Tamimi werd opgepakt en beschuldigd van onder meer ernstige mishandeling, opruiing en het gooien van stenen. Zij en haar moeder werden afgelopen maart allebei veroordeeld tot acht maanden cel. De tiener bekende schuld aan vier gevallen van mishandeling en trof een schikking. Een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen heeft zondagochtend aan persbureau Reuters laten weten dat de tiener en haar moeder direct op weg zijn naar huis. Volgens de Israëlische krant Haaretz zal de familie Tamimi in Nabi Saleh een persconferentie houden als zij daar aankomen.

Correctie 29 juli 2018: In een eerdere versie van dit bericht stond dat Tamimi en haar moeder ‘vervroegd’ is vrijgelaten. Dat klopt niet; zij zijn weliswaar in maart veroordeeld, maar zaten al sinds december vast. Het is hierboven aangepast.