Cambodjaanse regeringspartij claimt opnieuw verkiezingswinst

De Cambodjaanse Volkspartij van premier Hun Sen is al sinds 1985 aan de macht. De enige serieuze oppositiepartij werd vorig jaar al buiten spel gezet.

Foto Darren Whiteside/Reuters

De Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van zittend premier Hun Sen heeft zondag de winst opgeëist bij de Cambodjaanse verkiezingen, schrijft persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder heeft de CPP 80 procent van de stemmen binnengehaald, zo’n 100 van de 125 parlementszetels. De enige grote oppositiepartij werd vorig jaar buiten spel gezet.

De opkomst was zondag relatief hoog; zo’n 82 procent van de stemgerechtigden zou zondag hebben gestemd, dat is zo’n 13 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen in 2013. Formeel heeft de CPP nog niet gewonnen omdat er nog steeds resultaten binnendruppelen. Halverwege augustus volgt pas de officiële uitslag.

Het is geen verrassing dat Hun Sen de verkiezingswinst al opeist. Sprake van echte concurrentie was er namelijk niet. Naast de CPP deden wel negentien kleine partijen mee, maar geen van hen vormde serieuze concurrentie. In Cambodja gingen geruchten dat een deel van de overige deelnemende partijen zelfs zou zijn opgericht door de CPP zelf. De Cambodjaanse Volkspartij is al sinds 1985 aan de macht. Zondag riep één van de leiders van de verboden oppositie, Sam Rainsy, op om “vredig te demonstreren” tegen de in zijn ogen frauduleuze verkiezing.

Lees ook: ‘Cambodjaanse verkiezingen zijn nu wel heel ongeloofwaardig’

‘Farce’

Critici noemden de verkiezingen eerder al een farce omdat Hun Sen critici door intimidatie de mond zou snoeren. Bovendien werd vorig jaar de Nationale Reddingspartij (CNRP) ontbonden, de oppositiepartij die onder de bevolking steeds populairder werd. De CPP beschuldigde de CNRP er toentertijd van plannen te smeden de regering omver te werpen, het Hooggerechtshof achtte dit bewezen. 118 parlementsleden van de CNRP werden destijds voor vijf jaar verbannen uit de politiek.