Californië: bosbrand van 34.000 hectare, vijf procent is onder controle

Vijf mensen zijn omgekomen en 38.000 inwoners zijn geëvacueerd. De dodelijke bosbrand bij de Californische stad Redding woedt zondag voor vierde dag.

Brandweerlieden werken dag en nacht om de brand onder controle te krijgen en zo veel mogelijk huizen te redden.
Brandweerlieden werken dag en nacht om de brand onder controle te krijgen en zo veel mogelijk huizen te redden. Foto Noah Berger/AP

De dodelijke bosbrand bij de Californische stad Redding woedt zondag voor een vierde dag. Het brandgebied is met 340 vierkante kilometer bijna drie keer zo groot als de stad San Francisco en slechts vijf procent is onder controle. Vijf mensen zijn omgekomen, 38.000 inwoners zijn geëvacueerd. Zo bericht persbureau AP zondagochtend.

Het vuur ontsprong afgelopen maandag uit een autoprobleem langs een snelweg, maar liep donderdag pas echt uit de hand toen het de stadsgrenzen van Redding bereikte. Redding heeft ongeveer 90.000 inwoners en ligt 260 kilometer ten noorden van Sacramento. In de omgeving van de stad ligt veel akkerbouw. Hoeveel schade er uiteindelijk zal zijn is nog onduidelijk, maar er zijn tot nu toe vijfhonderd gebouwen verwoest.

De krant San Francisco Chronicle heeft een actuele ‘Fire Tracker’ online staan, op basis van satellietinformatie. Hierop is ook de zien dat de luchtkwaliteit in de omgeving zeer slecht is.

Bosbranden komen vaak voor in Californië door het warme, droge klimaat in combinatie met zeewind. In december vorig jaar kwamen bij een bosbrand 22 mensen om het leven. Het was de dodelijkste bosbrand in de staat sinds 1923.

Op foto’s die inwoners van Redding op sociale media delen is te zien dat de lucht ook overdag donker-oranje kleurt door de rook en het vuur. De rookpluimen zijn zelfs boven de wolken te zien: