Moordmysterie aan de Nijl

Ethiopië Wie doodde Semegnew Bekele, projectmanager van een omstreden megadam? Ging het om corruptie? Ook Egypte wordt verdacht.

Megadam
Megadam

De onverwachte dood van Semegnew Bekele, projectmanager van een controversiële Ethiopische megadam in de Nijl, heeft tot een golf van speculaties en verdachtmakingen geleid. Is hij vermoord omdat hij op het punt stond corruptie bij het miljardenproject te onthullen? Heeft Egypte, faliekant tegen de bouw van de dam, er iets mee te maken?

Donderdagochtend werd Semegnew (57) in zijn goudkleurige auto op een centraal plein in de Ethiopische hoofdstad gevonden. Hij was volgens de politie in zijn nek geschoten. In de auto werd een pistool aangetroffen en de politie kwam al snel tot de conclusie dat het een moord betrof.

Semegnew, ingenieur, was een nationale beroemdheid. Demonstranten eisten opheldering over de omstandigheden van zijn dood. Hij was het publieke gezicht van de Renaissancedam in de Blauwe Nijl, een gigantische project dat de economische ontwikkeling van Ethiopië markeert. Met de ontwikkeling van de elektriciteitssector probeert het zestig miljen inwoners tellende land een regionale grootmacht te worden.

Maar de dam is controversieel. Egypte is voor 95 procent afhankelijk van de ‘Rivier van God’, zoals de farao’s de 5.584 kilometer lange Nijl noemden, en vreest afname van de toevoer. Semegnew heeft dat altijd ontkend, omdat het water achter de dam niet voor irrigatie is, maar voor opwekking van stroom. Zo woedend was Egypte over de dam dat in 2013 toenmalige president Mohamed Morsi dreigde met oorlog tegen Ethiopië dreigde.

De dam is voor meer dan de helft klaar, maar de bouw, een project van 3,6 miljard euro, ligt achter op schema. Volgens berichten op sociale media zou Semegnew over die achterstand en over geruchten over corruptie donderdag een persconferentie hebben willen geven.