Griekse regering reageert ‘trumpiaans’ na de bosbranden

Griekse rampenexpert ‘Athene had een evacuatiebevel moeten geven.’

In Griekenland maakt rouw plaats voor woede na de bosbranden deze week, waarbij zeker 86 mensen omkwamen. De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, bezocht donderdag het zwaar getroffen dorp Mati. Bij aankomst werd hij omringd door boze overlevenden, die zeiden uren vergeefs op hulp te hebben gewacht. „U liet ons over aan Gods genade.” De minister ontkende dat de overheid naliet burgers te beschermen. Hij zei dat de bewoners zelf hebben bijgedragen aan de omvang van de ramp door veel illegale huizen te bouwen in een gebied met hoog risico op bosbranden.

Costas Synolakis, hoogleraar rampenbestrijding aan de Technische Universiteit van Kreta, noemt de reactie van de regering ‘trumpiaans’: alles ontkennen en critici zwart maken. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat de regering zo’n agressief standpunt inneemt na een ramp.” Overigens zei premier Tsipras vrijdag dat hij volledig verantwoordelijk is. Ook kondigde hij een plan aan om overtreding van bouwvoorschriften tegen te gaan.

Volgens Synolakis zijn er evident dingen misgegaan. „Er zijn geen evacuatiebevelen uitgevaardigd. Volgens de regering was daar geen tijd voor. Want binnen 90 minuten had het vuur al de grote weg langs het strand bereikt. De regering zegt in dat tijdsbestek nooit 15.000 mensen hebben kunnen evacueren. Ik weet niet of die cijfers kloppen. Maar zelfs als dat zo is, dan is het nog steeds onzin als ze meteen een evacuatiebevel hadden gegeven.”

Zijn er internationale richtlijnen voor de reactie op bosbranden?

„Eén van de belangrijkste dingen is communicatie. Maar er is geen officiële waarschuwing uitgegaan, de overheid heeft geen sms’jes gestuurd naar iedereen in het gebied. De regering zegt dat ze geen sms’jes kunnen versturen vanwege de Europese privacyregels. Maar dat is onzin.”

Hebben de bezuinigingsmaatregelen rampenbestrijding bemoeilijkt?

„Brandweerlieden claimen dat ze door de bezuinigingen moeten werken met verouderd materieel. Ook zou er een gebrek zijn aan blusvliegtuigen omdat er geen geld is voor onderhoud. Maar dat geldt niet voor de preventie en de evacuatieplannen. Griekenland heeft een groot netwerk van burgerbeschermers op nationaal, provinciaal en stadsniveau. Zij zijn daar verantwoordelijk voor.”

Wat vond u van de reactie van de minister van Defensie?

„Hij heeft gelijk: mensen hebben veel illegale huizen gebouwd in het gebied. Maar de regering heeft de verantwoordelijkheid mensen te waarschuwen voor de risico’s. Ze wonen er soms al vijftig jaar. Het gaat vaak om villa’s aan zee, die een half miljoen euro waard zijn. Mensen weten dat de regering die huizen na een jaar of tien toch wel legaliseert. Ze hoeven alleen maar een administratieve boete te betalen.”

In het nieuws pagina 5