Live
 

Dumoulin wint etappe, Thomas brengt geel naar Parijs

De Tour is drie weken onderweg en nog altijd is het podium niet beslist. Het geel is bijna zeker voor Thomas. In de tijdrit kijken we vooral naar Primoz Roglic (Lotto-Jumbo). Kan hij Tom Dumoulin van het podium rijden? En kan Froome nog iets? Misschien Dumoulin ook wel. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Geel, bollen, groen en wit in beeld

Dit zijn de winnaars van de truien van de Tour de France. Het geel is voor Geraint Thomas, Julian Alaphilippe wint het bergklassement en neemt de bollentrui mee naar huis. Sprinter Peter Sagan, gehuld in het groen, wint het puntenklassement en Pierre Latour wint de witte trui (jongerenklassement).

Foto Stephane Mahe / Reuters
Foto Marco Bertorello / AFP
Foto Marco Bertorello / AFP
Foto Marco Bertorello / AFP

Met deze update sluiten we het liveblog over de twintigste etappe van de Ronde van Frankrijk. Morgen de allerlaatste etappe; een 116 kilometer lange rit van Houilles naar Parijs. Het klassement gaat niet meer veranderen, dus echt spannend wordt het niet. Onderweg zoals altijd een glaasje bubbels voor de geletruidrager en op de Champs-Élysées wordt er dan echt tempo in de rit gegooid.

Het is vooral een rit voor de (overgebleven) sprinters, van wie er nog maar weinig zijn, maar Démare en Degenkolb zouden nog wel wat moeten kunnen. We gaan het zien, morgen!

Dumoulin gehuldigd

Foto Philippe Lopez / AFP
Foto Marco Bertorello / AFP
Foto Stephane Mahe / Reuters
Foto Marco Bertorello / AFP

Kruijswijk: blij dat ik het heb kunnen laten zien

Steven Kruijswijk is blij met zijn vijfde plek in het algemeen klassement. "Het was niet echt de bevestiging die ik zocht (...), maar ik ben blij dat ik het heb kunnen laten zien", zegt hij tegenover de NOS. "Voor mezelf was het realistisch dat ik het kon, maar dan moest ik het wel doen."

Terugblikkend op zijn tijdrit, zei hij: "Voor mijn gevoel ging het best wel lekker. Ik zag Landa iets voor me rijden, en ik wist dat het twee minuten was. (...) Het was een goede tijdrit voor mij denk ik."

Thomas brengt geel naar Parijs, Dumoulin en Froome op podium

Hij wist de etappe niet te winnen, maar gaat wel zijn eerste Touroverwinning pakken. Geraint Thomas brengt morgen het geel naar Parijs. Tom Dumoulin wint vandaag de etappe en wordt de nummer twee van het algemeen klassement (1.51). Dubbel feest bij Sky waarschijnlijk: Froome weet toch weer op het podium te klimmen en wordt derde in de Tour de France (2.24).

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 📊 STAGE 20 - TOP 10 GC 📊
#TDF2018 https://t.co/Kwp9Aqms5L

Sky-ploegleider Servais Knaven reageert bij de NOS op de Tourwinst van Thomas: "Het is ongelofelijk, voor hem [Geraint Thomas, red.] ook. Hij doet het. (...) Hij is nooit in de problemen gekomen, niet op het vlakke en niet in de bergen. Hij is gewoon de beste."

Dumoulin wint etappe!

De tijdwaarneming sloeg op hol, maar Dumoulin heeft met een tijd van 40.52 de tijdrit gewonnen! Hij was één seconde sneller dan Chris Froome. Thomas komt als derde over de streep en verliest 14 tellen.

In een eerste reactie tegenover de NOS reageert Dumoulin heel blij:

"Zo'n einde, dat had niemand verzonnen. Vanmorgen vol in de stress met de trui die we kwijt waren, en nu één seconde, kun je het geloven? Ongelofelijk."

« I won ? / j’ai gagné ? » yes @tom_dumoulin 🏆#TDF2018 pic.twitter.com/X3EE93XJpd

— Le Tour de France (@LeTour) July 28, 2018

Het lijkt erop dat Dumoulin vooral tijd heeft gepakt op het klimmetje in de finale van de tijdrit. Thomas heeft op nog onduidelijke wijze veel tijd verloren in dat deel, mogelijk wilde hij zijn ploegmaat Froome aan de etappeoverwinning helpen.

Roglic van het podium

Primoz Roglic, de man met normaal gesproken een uitstekende tijdrit, stelt vandaag teleur en is als zesde gefinisht. Hij mocht dertien seconden verliezen op Froome, maar verliest veel meer. Hij is zijn podiumplaats kwijt.

Froome binnen in 40.50

Froome heeft een tijd neergezet van 40.50 en is daarmee (vooralsnog) de snelste man. We wachten op Dumoulin en Thomas...

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 C. Froome // 40'50"41 ⏱️
Rocket @chrisfroome get the best provisional time. For good? 🚀
La fusée Froome s'empare du meilleur temps. Pour de bon ? 🚀
#TDF2018 https://t.co/HW2HsieenQ

Kruijswijk handhaaft vijfde plek

Steven Kruijswijk heeft een prima tijdrit gereden en is zeker van zijn vijfde plaats in de Tour de France.

Thomas twaalf seconden sneller dan Froome en Dumoulin

Geletruidrager Thomas doet wat hij moet doen en is ook bij het tweede meetpunt de snelste man in koers. Hij is twaalf tellen sneller dan Froome en Dumoulin. Als hij zo doorgaat wint hij de etappe. Of kan Dumoulin nog wat? Dumoulin verliest slechts één seconde op Froome.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France ⏱ Checkpoint n°2 - Top 5 GC
@GeraintThomas86 28'33
@chrisfroome +13"
@tom_dumoulin + 15"
@rogla + 1'02
@s_kruijswijk + 1'14"
#TDF2018 https://t.co/FP9aJVrkFn

Tweede meetpunt: Roglic verliest tijd

Roglic verliest ontzettend veel tijd op Froome. Bij het tweede meetpunt kwam hij door in een tijd van 29.35, Froome zette een tijd van 28.46 neer. Hij staat nu op plek drie en lijkt te rijden voor de etappewinst.

Dumoulin komt door in 28.48 en levert niets meer in dan op het eerste meetpunt. Goed nieuws dus! Hij lijkt zijn tweede plaats vast te houden.

Gele trui is snelste man in koers

Thomas is de snelste man in de tijdrit, tot nu toe. Hij noteert een eerste tussentijd van 16.31. Hij is goed, al drie weken en komt nu zestien tellen sneller door dan Froome, en 16 tellen sneller dan Dumoulin. Niemand houdt hem meer van zijn eerste Touroverwinning af.

Foto Stephane Mahe / Reuters

De snelste tussentijden, gezet door de vijf klassementsrenners:

Twitter avatar LeTour Le Tour de France ⏱ Checkpoint n°1 - Top 5 GC
@GeraintThomas86 16'31
@ChrisFroome +14"
@Tom_Dumoulin + 16"
@s_Kruijswijk + 44"
@Rogla + 44"
#TDF2018 https://t.co/oowu2EslTc

Eerste meetpunt: Froome sneller dan Roglic en Dumoulin

Op dit moment lijkt Roglic zijn podiumplaats te verliezen aan Froome. Hij kwam bij het eerste meetpunt door in een tijd van 16.45, de snelste tijd van allemaal, Roglic noteert de veertiende tussentijd: 17.15.

Dumoulin levert op het eerste meetpunt twee seconden in op Froome. Geen zorgen: hij heeft nog dertig seconden voorsprong op de Britse renner.

Zakarin snelste tijd bij tweede meetpunt

Zakarin is als snelst bij meetpunt twee doorgekomen. Hij is tien seconden sneller dan Bob Jungels, die zojuist al drie seconden sneller was dan Kwiatkowski.

Iedereen vertrokken

Gerraint Thomas is als laatste begonnen aan zijn tijdrit. Er moeten hele gekke dingen gebeuren wil hij zijn gele trui verliezen, maar je weet het natuurlijk nooit. Hij heeft twee minuten voorsprong heeft op Dumoulin en Roglic.

Tom Dumoulin en Gerraint Thomas. Foto Jeff Pachoud / AFP

Ondertussen heeft Zakarin de snelste tussentijd neergezet bij het eerste meetpunt. Hij was 8 seconden sneller dan Yates en 15 seconden sneller dan Kwiatkowski. Kwiatkowski is nog steeds de snelste man met 41.42.

Daar is 'ie: Dumoulin

Het moment van de waarheid is daar. Dumoulin kan zijn podiumplaats verzilveren met een goede tijd vandaag. Hij is gestart!

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Rainbow colors for @tom_dumoulin, who will fight to keep his 2nd place! 🌈
Le maillot arc-en-ciel pour Tom Dumoulin, qui s'envole pour défendre sa 2e place ! 🌈
#TDF2018 https://t.co/Eihzqh3aqn

Tijdritspecialist Roglic ook vertrokken

Primoz Roglic is ook weg in de tijdrit op een parcours dat hem heel goed ligt. Hij is een serieuze kanshebber voor de etappe en kan tijd pakken op Dumoulin.

Froome gestart. Op naar het podium?

Heeft Froome nog moraal of is het klaar? Froome, die de hele Tour al wordt uitgejoeld, is gestart. Om nog op het podium te komen moet hij vandaag de tijdrit van zijn leven rijden en hopen dat zijn concurrenten dat niet doen.

Froome tijdens het inrijden voor de tijdrit. Foto Jeff Pachoud / AFP

We gaan naar de laatste vijf: Kruijswijk is vertrokken

Het is 16.21 en Kruijswijk, de nummer vijf van het klassement, is vertrokken! Hij moet de voorsprong van drie seconden op Landa vasthouden, wil hij zijn vijfde plek zeker stellen.

De vier favorieten zijn nog aan het opwarmen. We zien onder het koelvest van Tom Dumoulin zijn regenboogpak!

Starttijden van de vier favorieten:
16:23 – Chris Froome
16:25 – Primož Roglič
16:27 – Tom Dumoulin
16:29 – Geraint Thomas

Ook spanning bij Niki Terpstra

Om er direct een wielercliché in te gooien: Parijs is in zicht, maar ook nog ver. In ieder geval voor Niki Terpstra. Hij reed een tijd van 50.05 en dat zorgt ervoor dat hij Parijs niet haalt. Op de fiets, welteverstaan. Als de snelle mannen zometeen een tijd neerzetten van onder de 40 minuten, dan eindigt hij buiten de tijdslimiet. Spannend...

De drie van Movistar

Movistar kwam met drie kopmannen naar de Tour: Landa, Valverde en Quintana. Ze reden alledrie voor het klassement, maar een echt succes is dat niet gebleken. Valverde is vertrokken in de tijdrit, Quintana start om 16.13 en Landa om 16:19. Kunnen zij hun plekje in het klassement houden?

Dit is de top 10

We hebben dus al heel wat renners gehad, en vanaf nu beginnen de laatste vijftien mannen aan de tijdrit. Michal Kwiatkowski (Sky) heeft tot nu toe de snelste tijd gereden (41.42). Eén seconde later kwam Søren Kragh Andersen (Sunweb) over de finish.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France ⏱️ Provisional Top 10 ⏱️
#TDF2018 https://t.co/sTjXaGsxsg

Paniek bij Sunweb! Tijdritpak Dumoulin kwijt

Paniek bij Sunweb vanmorgen: het tijdritpak van Tom Dumoulin was nergens te vinden. “Aan het begin van de Tour geef ik altijd wat spullen af, zodat ik die niet de hele tijd hoef mee te slepen. Waaronder mijn tijdritpak. Die zijn ze dus kwijtgeraakt”, sprak hij voor de camera van de NOS.

Daar moest dus als de wiedeweerga een oplossing voor komen. En die kwam er: een gepensioneerde naaister kon, omdat de kledingsponsor is gevestigd in Baskenland, gauw een pak maken voor Dumoulin. Zo staat hij, naar alle waarschijnlijkheid, met zijn snelle pak met gekleurde strepen aan de start zometeen.

Twitter avatar VanDerKloor Robin van der Kloor Dit is Flory Hernandez, die vanochtend in San Sebastian een compleet nieuw pak voor Dumoulin heeft gemaakt. Pak is net afgeleverd. https://t.co/qpM0lgkf9A

Welkom in het liveblog!

Goedemiddag en welkom in het liveblog. De twintigste etappe van de Tour is een heuvelachtige, individuele tijdrit over 31 kilometer, met de start in Saint-Pée-sur-Nivelle en finish in Espelette. Het is de laatste kans voor de klassementsrenners om nog iets te doen aan hun positie. De rit is qua afstand vergelijkbaar met de tijdrit in de Giro d’Italia van 2017, waarin Tom Dumoulin de roze trui wist te winnen. De etappe in de Tour is er wel een met een ander profiel, onderweg moet er een aantal keer kort worden geklommen.

We kijken vooral naar Primoz Roglic, die net als Tom Dumoulin goed kan tijdrijden. Hij staat negentien seconden achter Dumoulin. Kan hij hem nog voorbij? En wat kunnen we verwachten van Chris Froome? Die zal in Parijs toch ook graag op het podium staan en daar kan hij vandaag voor zorgen. Hij moet dan minimaal dertien seconden goedmaken op Roglic. Het geel wordt morgen, als er niks geks gebeurt onderweg, bij Gerraint Thomas omgehangen. Hij staat twee minuten voor op Dumoulin. We gaan het zien!

Starttijden laatste vijftien:
15:57 - Warren Barguil
15:59 - Tanel Kangert
16:01 - Egan Bernal
16:03 - Alejandro Valverde
16:05 - Pierre Latour
16:07 - Jakob Fuglsang
16:09 - Bob Jungels
16:11 – Ilnur Zakarin
16:13 – Nairo Quintana
16:15 – Daniel Martin
16:17 – Romain Bardet
16:19 – Mikel Landa
16:21 – Steven Kruijswijk
16:23 – Chris Froome
16:25 – Primož Roglič
16:27 – Tom Dumoulin
16:29 – Geraint Thomas