Trump wist van cruciale ontmoeting met Russen, zegt zijn vroegere advocaat

Verenigde Staten

Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Donald Trump, is bereid uiterst belastende informatie uit het Rusland-dossier te openbaren. Dat melden CNN en NBC.

Volgens de Amerikaanse media wil Cohen tegenover speciaal aanklager Robert Mueller getuigen dat Trump vooraf wist van een cruciale ontmoeting tussen Trumps zoon Donald Trump jr. en een Russische advocaat, in mei 2016.

De vraag of Trump wist van deze ontmoeting is van groot belang voor het Rusland-onderzoek van Mueller, die de Russische betrokkenheid bij de presidentsverkiezingen van 2016 won. De Russische advocaat ontmoette leden van Trumps campagneteam in Trump Tower om ‘vuiligheid' over Hillary Clinton aan te bieden.

Trump heeft altijd ontkend geweten te hebben van de ontmoeting. Als blijkt dat dat anders is, wordt het moeilijker vol te houden dat hij niets wist van Russische pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden.

Michael Cohen was tot voor kort de belangrijkste vertrouweling, buiten de familie, van Trump. Nu hij onderzocht wordt door de FBI, lijkt hij zich gekeerd te hebben tegen zijn voormalige cliënt. Eerder deze week maakte Cohens advocaat een belastende bandopname openbaar van een gesprek tussen Cohen en Trump. Daarin werd een contante betaling besproken aan, zeer waarschijnlijk, Karen McDougal. Het voormalige Playboy-model zegt een relatie met Trump te hebben gehad. Ze werd vlak voor de verkiezingen afgekocht met een betaling van 150.000 dollar door een roddelblad, dat nauwe banden met Trump heeft.

Trumps nieuwe advocaat, Rudy Giuliani, zegt dat Cohen „ongeloofwaardig” is. Dat Trump vooraf wist van de beruchte ontmoeting in Trump Tower is „gewoon niet waar”, aldus Giuliani.