In beeld

Ruben Terlou toont intieme blikken op alledaags China

Fotograaf Ruben Terlou (1985) werkte eerder in Afghanistan, maar is nu vooral bekend vanwege zijn documentaireserie ‘Door het hart van China’, waarin hij ontroerende, persoonlijke verhalen wist vast te leggen. Wie die VPRO-serie heeft gezien, zal sommige van de foto’s die nu in Galerie Noorderlicht hangen vast herkennen. Daar is tot en met 16 september zijn tentoonstelling 'Dwars door China' te zien, een fotografisch verslag van het leven op het platteland en in de grote steden. Op zijn foto’s toont Terlou ons wederom intieme blikken op alledaagse situaties, die samen een nieuwe kijk geven op een land in transitie. Terlou wil met zijn fotoserie het clichébeeld van China doorbreken. Hij benadert de Chinezen op een persoonlijke manier en is nieuwsgierig naar wat zij denken, voelen en beleven. Hij laat zien hoe zij omgaan met de modernisering en wat die met zich meebrengt.
Een nabestaande in rouwkledij houdt het portret vast van zijn overleden oom op diens begrafenisceremonie. Omdat de overledene ongetrouwd was gebleven werd hij met een opblaaspop begraven, zodat zijn ziel in het hiernamaals rust zal vinden en de nog levende familieleden geen ongeluk zullen meemaken. Shaanxi, 2017, China.
Ruben Terlou
Qingming Jie is een jaarlijkse traditie waarbij voorouders worden geëerd en offers worden verbrand. Hier herdenkt een familie het overlijden van een onlangs overleden man. Nu hij herenigd is in het hiernamaals met zijn reeds lang overleden vrouw, wordt een grafsteen met hierop een biografie van beiden op het graf geplaatst. Shanxi, 2017, China.
Ruben Terlou
Wang Zhi is een live-streamer en imitator van de beroemde Chinese transgender televisiester Jin Xing. Beijing, 2017, China.
Ruben Terlou
Rouwceremonie van een plattelandsbegrafenis en zogenaamd geestenhuwelijk op het platteland van Shaanxi. De oevers van de Gele Rivier worden gezien als de bakermat van de Chinese beschaving. Hier is het een duizenden jaren oud gebruik om voor een ongetrouwde overledene alsnog een partner te vinden, om hiermee een goed leven in het hiernamaals te waarborgen. Shaanxi, 2017, China.
Ruben Terlou
Met meer dan 30.000 leerlingen is de Tagou academie de grootste Kung Fu-school ter wereld. Veel jongens die niet willen deugen worden hier naartoe gestuurd om hen kracht en discipline bij te brengen. Henan, 2017, China.
Ruben Terlou
Een livestreamer in de hoofdstad Beijing. Het livestreamen biedt haar een podium om zichzelf te zijn en een gevoel van waarde te vinden. In de virtuele wereld kan voor sommigen meer vrijheid worden gevonden dan in het echte leven in China. Beijing, 2017, China.
Ruben Terlou
Bewoners van het dorp Hukou, waar Shenzhen ooit begonnen is te groeien, vieren feest. Een van de hoogste torens ter wereld zal hier gebouwd worden. Shenzhen, 2017, China.
Ruben Terlou
Marktlui op de vismarkt van Macau, 2017, China
Ruben Terlou
Fans juichen de Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande FC toe tijdens de kampioenswedstrijd van de nationale competitie. Evergrande wordt voor de zevende keer op rij kampioen. Nergens anders ter wereld wordt zoveel geïnvesteerd in de nationale voetbalcompetitie als in China. President Xi Jinping heeft het plan om het land voor 2050 te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal. Guangzhou, 2017, China.
Ruben Terlou
Lanzhou New Area is een nieuwe miljoenenstad waarvoor honderden bergen zijn afgegraven. Gansu, 2016, China.
Ruben Terlou
Hu Guangzhou is timmerman en leeft zijn bestaan in afzondering in een afgelegen dorp in het oosten van China. Hij is zijn familie verloren. Eigenhandig bouwt hij een liefdesverhaal; een pagoda die moet reiken tot in de hemel en waarmee hij het contact met zijn geliefden hoopt te herstellen
Ruben Terlou
Ernstig zieke longkankerpatiënte en haar man in een goedkoop hotel in wat in de volksmond ook wel de kankerstraat wordt genoemd. Patiënten wachten hier op hun behandeling in het naastgelegen oncologisch centrum in Changsha. De urbanisering en veranderende demografie heeft grote gevolgen voor China’s ziekenzorg. Door de beperkte gezondheidsverzekering komen met name Chinezen van het platteland in grote financiële problemen zodra ze ziek worden. Vaak lenen ze grote sommen geld van vrienden en familie om de zorgkosten te betalen.
Ruben Terlou
Een kluizenaar mediteert bij zijn grotwoning in het Zhongnan gebergte nabij Xi’an. Al meer dan tweeduizend jaar trekken Taoïstische kluizenaars naar deze bergen, op zoek naar verlichting en immortaliteit. Shaanxi, 2017, China.
Ruben Terlou
Een ernstig zieke man in zijn laatste levensdagen op het platteland. Hubei, 2017, China.
Ruben Terlou
Chinezen brengen hommage aan het standbeeld van een jonge Mao Zedong, de stichter van de huidige Volksrepubliek. Changsha, 2017, China.
Ruben Terlou