Recordval Facebook door plots tegenvallende groei

Beurskoers Facebook verliest in één klap ruim 120 miljard dollar aan beurswaarde. Trekken gebruikers zich dan toch wat aan van alle ophef?

Het is voor Facebook de grootste koersval sinds de beursgang in 2012.
Het is voor Facebook de grootste koersval sinds de beursgang in 2012. Foto Andrew Gombert EPA

Ineens ging het keihard omlaag. Donderdag kelderde de beurskoers van Facebook na tegenvallende kwartaalresultaten met bijna 20 procent. Dat betekent dat zo’n 120 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt, ongeveer vier keer de totale marktwaarde van concurrent Twitter. Het is volgens persbureau Bloomberg met afstand de grootste waardedaling binnen één dag ooit op de Amerikaanse beurs.

Beleggers zijn geschrokken van de vooruitzichten van het bedrijf, die fors naar beneden moesten worden bijgesteld. De aanwas van nieuwe gebruikers wereldwijd daalde de laatste maanden tot onder de 13 procent. Een groei waar veel bedrijven tevreden mee zouden zijn, maar bij een bedrijf als Facebook, waar in de beurswaarde enorme verwachtingen zijn meegewogen, ligt dat anders. In de VS bleef het aantal gebruikers gelijk en in Europa daalde het zelfs.

Immuun voor schandalen

Facebook leek lang immuun voor schandalen. Aanhoudende controverses rondom datamisbruik, nepnieuws en privacyschendingen deden het bedrijf financieel amper iets. Na het Cambridge Analytica-schandaal in maart, waarbij data van miljoenen leden werden misbruikt voor politieke campagnes, herstelde de koers zich zeer snel. Na een kort dipje brak die de laatste weken zelfs weer record na record, alsof er niets gebeurd was. Maar de sfeer is omgeslagen.

Het is lastig om een direct verband te leggen tussen de tegenvallende aanwas en de schandalen van de laatste maanden. Het techbedrijf heeft zelf altijd gezegd dat het weinig heeft gemerkt van de oproepen aan gebruikers om hun Facebookaccount te verwijderen, die in diverse internationale media werden gedaan. Wel valt op dat juist in de VS en Europa, waar de meeste aandacht was voor het Cambridge Analytica-schandaal, de groei het zwakst is.

Opmerkelijk is ook dat Facebook-bestuurders, onder wie oprichter Mark Zuckerberg, in de maanden na het uitbreken van ‘Cambridge Analytica’ voor zo’n 4,1 miljard aan aandelen hebben verkocht. In héél 2017 verkochten ze voor zo’n 4,3 miljard dollar. Alsnog was donderdag een dure dag voor Zuckerberg: hij verloor ongeveer 15 miljard dollar.