Paul McCartney na zestig jaar terug op podium The Cavern Club

McCartney trad tussen 1961 en 1963 zo’n driehonderd keer op in The Cavern Club met The Beatles.

Fans staan Paul McCartney op te wachten na zijn optreden in The Cavern Club in Liverpool.
Fans staan Paul McCartney op te wachten na zijn optreden in The Cavern Club in Liverpool. Foto Peter Byrne/PA Wire

Meer dan zestig jaar nadat hij er voor het eerst optrad, gaf Paul McCartney donderdagmiddag een onaangekondigd lunchconcert in in The Cavern Club in Liverpool.

„Hier terugkomen is geweldig voor me”, zei de 76-jarige Beatles-legende tegen de tweehonderdvijftig fans die het concert bijwoonden. „Stel je dit eens voor: al die jaren geleden, toen we deze grot bespeelden, wisten we niet of we een toekomst zouden hebben”, zei McCartney. „But we did OK.”

McCartney, die tussen 1961 en 1963 met The Beatles zo’n driehonderd keer in The Cavern Club optrad, speelde en zong 28 nummers, variërend van Beatles-klassiekers tot songs van zijn recente nieuwe album.

Lees ook de recensie van de jubileumuitgave van hun album uit 1967: Sgt Pepper’s klinkt vijftig jaar later nog beter

The Quarrymen

Het concert begon met het nummer waarmee McCartney naar eigen zeggen „zijn plek bij The Beatles verdiende”: Twenty Flight Rock van de Amerikaanse rockabilly-zanger Eddie Cochran. Door dit nummer als 15-jarige voor John Lennon te spelen, overtuigde hij de bijna twee jaar oudere Lennon om hem een plek te gunnen in The Quarrymen, de band waar in 1960 The Beatles uit voortkwam.

Halverwege ‘Twenty Flight Rock’ stopte McCartney met spelen omdat fans met hun telefoon opnamen van het optreden maakten. „Ik denk dat jullie is gevraagd om geen foto’s te nemen”, zei hij tegen het publiek. „En jullie doen het toch, jullie doen het toch. Dat schrikt mij af.”

Op de setlist stond ook In Spite of All the Danger een nummer van The Quarrymen. Het optreden eindigde met de rockende Beatles-klassieker Helter Skelter.

‘Sir Paul’ is kennelijk in een nostalgische bui, want maandag trad hij ook al onverwacht op in the Abbey Road Studios, de muziekstudio in Londen waar The Beatles tussen 1962 en 1970 hun meeste albums opnamen. Na zijn optreden in The Cavern Club verstuurde McCartney donderdag een tweet: „It was fabulous and brought back loads of beautiful memories.”