‘Trump wist van ontmoeting met Russen’

Volgens Amerikaanse media is Cohen bereid om hierover te verklaren tegenover speciaal aanklager Robert Mueller. Trump zegt niet van een ontmoeting tussen zijn zoon en de Russische delegatie te hebben geweten.

Michael Cohen in Washington in september 2017.
Michael Cohen in Washington in september 2017. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

De Amerikaanse president Trump zou hebben geweten van een ontmoeting tussen zijn campagneteam en een Russische delegatie. Dat beweert zijn oud-advocaat Michael Cohen, zo schrijft CNN vrijdag op basis van anonieme bronnen. Ook NBC meldt dit op basis van een eigen bron. De bespreking zou in 2016 hebben plaatsgevonden in de Trump Tower waarbij Rusland belastende informatie over Hillary Clinton zou hebben aangeboden aan Trumps zoon, Trump junior.

Volgens de nieuwssite is Cohen bereid om hierover te verklaren tegenover speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de Russische beïnvloeding in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Cohen was hij er zelf bij aanwezig toen Trump op de hoogte werd gesteld van het aanbod van de Russen en hij zou hier dan ook op in zijn gegaan.

Vrijdagochtend (lokale tijd) reageerde de president via Twitter. In een reeks tweets zegt hij dat de enige partij die ooit samengewerkt heeft met de Russen, de Democraten zijn. Ook ontkent hij iets van de veronderstelde ontmoeting tussen zijn zoon en de Russische delegatie te weten: “Het komt op mij over alsof iemand verhalen verzint om de aandacht af te leiden van een andere zaak (iets met taxi’s?)”. Trump verwijst daarmee vermoedelijk naar Cohens financiën en het taxibedrijfje dat op zijn naam staat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …..I did NOT know of the meeting with my son, Don jr. Sounds to me like someone is trying to make up stories in order to get himself out of an unrelated jam (Taxi cabs maybe?). He even retained Bill and Crooked Hillary’s lawyer. Gee, I wonder if they helped him make the choice!

Trump heeft een dergelijke ontmoeting altijd ontkend en stelde niets te hebben geweten van eventuele Russische inmenging in zijn campagne. Pas toen The New York Times de onthulling in 2017 aan het licht bracht, zou Trump op de hoogte zijn gesteld.

Lees ook: Onderzoek naar advocaat is gevaarlijk voor Trump

‘Cohen is niet te vertrouwen’

CNN schrijft dat Cohen geen audiovisueel bewijs heeft om zijn beschuldiging te onderbouwen, maar dat hij desondanks wel wil getuigen. Volgens Trumps advocaat Rudy Giuliani liegt Cohen, zo schrijft persbureau Reuters: “Deze man is niet te vertrouwen”. Of Mueller Trumps oud-raadsman al heeft opgeroepen om te getuigen, is nog onduidelijk. De advocaten van Cohen wilden daar vrijdag niets over kwijt.

Los van het onderzoek naar de Russische inmenging onderzoekt de staat New York Cohen, die wordt verdacht van belastingfraude. Ook zou hij campagneregels hebben geschonden door pornoactrice Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels, ongeveer 130.000 dollar (omgerekend zo’n 111.000 euro) te hebben betaald aan zwijggeld. Persbureau AP schrijft vrijdag dat er opnames zijn opgedoken van Cohen en Trump waarop ze oud-Playboymodel Karen McDougal bespreken. Zij zou een affaire hebben gehad met Trump en in het kader daarvan zijn afbetaald.