Teruglezen: Roglic wint Koninginnenrit na knap teamwerk Lotto-Jumbo

We sluiten het liveblog

Primoz Roglic heeft door knap daalwerk de Koninginnenrit in de Tour gewonnen. Bij aankomst in Laruns was hij 19 seconden sneller dan Geraint Thomas. Tom Dumoulin kwam kort na de geletruidrager over de streep, maar verloor zes bonificatieseconden op Thomas.

De zege van Roglic was naast aan een sublieme afdaling, ook aan het teamwerk van Lotto-Jumbo te danken. Robert Gesink reed eigenhandig twee minuten af van de achterstand van de favorieten op de groep-Landa, waarna Kruijswijk met verschillende aanvallen de favorieten verder vermoeide. Zo kwam het Nederlandse team tot haar derde etappezege, na de twee eerdere ritoverwinningen van sprinter Dylan Groenewegen.

Kruijswijk en Roglic klommen een plekje in het algemeen klassement. De Sloveen stootte daarmee Chris Froome van het podium. Quintana zakte van de vijfde naar de negende plek.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 📊 STAGE 19 - TOP 10 GC 📊
#TDF2018 https://t.co/Izs5OowfhB

Knap teamwerk Lotto-Jumbo

Steven Kruijswijk is na afloop trots op het teamwerk van Lotto-Jumbo: Robert Gesink reed twee minuten af van de achterstand op de koplopers, Kruijswijk vermoeide concurrenten met verschillende aanvallen en Roglic maakte het af met een super afdaling.

De renners van Lotto-Jumbo hebben zo hun derde etappezege binnengesleept. Rogliz en Kruijswijk klimmen beiden een plaatsje in het algemeen klassement: respectievelijk naar de derde en vijfde plek.

Dumoulin woedend op motorrijder

Tom Dumoulin is woedend na de rit. "Hier ben ik echt ziek van", zegt hij. Hij is boos op een motorrijder die volgens hem te dicht voor Roglic reed waardoor de Sloveen kon wegrijden bij Dumoulin. De motor zou wind hebben afgevangen voor de uiteindelijke ritwinnaar.

Rogliz pakte 19 seconden op Dumoulin en staat nu nog maar 29 seconden achter hem in het algemeen klassement.

Roglic wint! Hollands tintje bij Koninginnenrit

Roglic van de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo wint de Koninginnenrit! Thomas wordt tweede en pakt nog 6 bonificatieseconden op Dumoulin.

💪🇸🇮 @rogla 🇸🇮💪#TDF2018 pic.twitter.com/zHFw0GVFKp

— Le Tour de France (@LeTour) July 27, 2018

Roglic daalt richting ritzege

De Sloveense Primoz Roglic van Lotto-Jumbo rijdt door knap daalwerk op kop. Als hij op zijn fiets blijft, maakt hij goede kans op de ritzege. Hij heeft nu 19 seconden voorsprong op zijn volgers en rijdt virtueel op plek 3. Daarmee zou hij Froome van het podium stoten.

🏁 - 4.7 km
It's almost done for @rogla! 🔥
Course quasi-gagnée pour Primoz Roglic ! 🔥#TDF2018 pic.twitter.com/68FEAdEMtY

— Le Tour de France (@LeTour) July 27, 2018

Kruijswijk verliest zo'n 20 seconden op de andere favorieten.

Majka bijgehaald, Roglic leidt afdaling

Met nog 15 kilometer te gaan, is Majka bijgehaald door de favorietengroep. Roglic rijdt nu op kop.

Er worden kleine verschillen gemaakt in de afdaling. Froome heeft nog een paar seconden achterstand, evenals Kruijswijk.

Favorieten ronden Aubisque

De favorieten zijn allemaal bij elkaar aan het eind van de beklimming van de Col d'Aubisque. Majka begint als eerste aan de afdaling. In de mist heeft hij nog zo'n vijf seconden voorsprong op Thomas, Roglic, Dumoulin, Landa en Bardet.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 🏁 - 18 km
@majkaformal still alone in the lead, in a very dangerous downhill section! 😱
Majka toujours en tête dans la très dangereuse descente ! 😱
#TDF2018 https://t.co/NxcZK4lMMo

Speldenprikjes op slotklim

Roglic rijdt even weg, maar de anderen kunnen volgen. Dan een aanval van Kruijswijk, waarna Bardet het probeert. Roglic vliegt daar overheen en Bardet kan volgen. De verschillen zijn miniem. Majka rijdt alleen op kop, met een voorsprong van 10 seconden.

Kruijswijk opnieuw weg

Kruijswijk rijdt opnieuw weg bij de favorieten, die inmiddels de groep-Landa hebben opgeslokt, alleen Majka is nog weg.

Kopgroepen komen bij elkaar

Het Nederlandse groepje (en vooruit, ook Thomas) sluit bijna aan bij de koplopers Landa, Bardet, Zakarin en Majka. Ook Froome is weer terug.

Lotto-Jumbo met twee man sterk

Ploegmaats Kruijswijk en Roglic zitten met zijn tweeën bij Thomas en Dumoulin. Froome fietst op 20 kilometer van de top van de Col d'Aubisque op 30 seconden achterstand van het viertal. Zij hebben nog een achterstand van 30 seconden op de koplopers Landa, Bardet, Zakarin en Majka.

Froome eraf in slotklim

Chris Froome moet lossen bij Thomas, Dumoulin en Roglic. Dat drietal heeft Kruijswijk nu weer bij zich.

Twitter avatar Cyclingtimenews CyclingTime #TDF2018
Si stacca FROOME
COLLE D'AUBISQUE https://t.co/TbBsTMTPeg

Favorietengroep dunt uit

Landa heeft nog twee man bij zich: Bardet en Majka. Zij hebben 15 seconden op de vier volgers: Zakarin, Jungels, Kangert en Izagirre

Door zijn aanval zit Kruijswijk daar 48 seconden achter, in zijn eentje. Daar weer een kleine 30 seconden achter volgt de groep met favorieten: Thomas, Dumoulin, Froome en Roglic

Kruijswijk valt aan

Steven Kruijswijk heeft een aanval geplaatst! De nummer zes van het klassement rijdt weg bij de groep van Tom Dumolin, die nu nog twaalf renners om zich heen heeft, onder wie geletruidrager Thomas, diens ploegmaat Froome en twee andere Sky-renners.

🏁 - 35 km@s_kruijswijk attacks! 💢
Steven Kruijswijk s'en va ! 💢#TDF2018 pic.twitter.com/P7zpwsO0on

— Le Tour de France (@LeTour) July 27, 2018

Gesink lost na knap knechtwerk

Robert Gesink heeft zijn knechtwerk voor ploegmaats Roglic en Kruijswijk erop zitten, nadat hij eigenhandig twee minuten van de achterstand op de kopgroep met Landa reed. De favorietengroep rijdt nu nog slechts op anderhalve minuut van de groep-Landa. Alaphilippe heeft daar inmiddels gelost.

Sagan op grote achterstand

Groenetruidrager Peter Sagan heeft het zwaar vandaag na zijn valpartij van afgelopen woensdag. Hij rijdt op dit moment op een achterstand van een kleine 20 minuten, 8 kilometer achter de kopgroep.

Het wordt spannend of hij op tijd binnenkomt, zodat hij de sprinterstrui naar de Champs-Élysées kan brengen.

Kopwerk Gesink doet groep favorieten slinken

Robert Gesink van Lotto-Jumbo leidt de groep van favorieten hard de col op. Aan de achterkant vallen daardoor verschillen renners af, onder andere zijn landgenoot Laurens ten Dam.

Door Gesinks zwoegen heeft deze groep met Thomas, Dumoulin en Froome de achterstand verkleind naar 2,30 minuten op de koplopersgroep met Landa, Bardet en acht anderen.

Renners beginnen aan laatste klimwerk

De kopgroep is zojuist begonnen aan de laatste klim van deze etappe. Via de Col des Bordères wordt de Col d'Aubisque opgeklommen, waar het de laatste kilometers met 7% omhoog gaat.

🏁 - 54 km
Here comes the Grand Finale of the Pyrénées! ⛰️
Et voici le Grand Final des Pyrénées ! ⛰️#TDF2018 pic.twitter.com/OMUjYw1SIL

— Le Tour de France (@LeTour) July 27, 2018

Met nog 50 kilometer te gaan is de voorsprong van Landa en zijn medekoplopers 3,37 minuut. De Spanjaard rijdt nu virtueel op een kleine minuut van geletruidrager Thomas.

Ondertussen is Amador uit de kopgroep gelost. Hij heeft zijn knechtenwerk voor Landa erop zitten.

Landa's aanval op de Tourmalet

De groep-Landa reed hard de Tourmalet op.

Zie hieronder de klimsnelheden van de Spanjaard vergeleken met die van Alaphilippe, die in de kopgroep de beroemde col opknalde, en de grote groep met favorieten met Thomas en Dumoulin.

Average speeds up Col du Tourmalet (17.1km, 7.3%)
Alaphilippe (QST) 18.0km/h
Landa (MOV) 19.7km/h
Thomas (SKY) 18.5km/h#TDF2018 #TDFdata pic.twitter.com/uUrvNzGhTn

— letourdata (@letourdata) July 27, 2018

Landa doet aanval op podium

De Nederlandse renners Mollema en Slagter zijn inmiddels teruggevallen in het peloton met Thomas, Dumoulin en Froome.

De kopgroep bestaat nu uit elf renners: Nieve, Alaphilippe, Jungels, Barguil, Izagirre, Kangert, Bardet, Landa, Zakarin, Amador en Majka. Van deze renners staat Landa het hoogst genoteerd. Zijn achterstand op Thomas in het algemeen klassement is 4.34 minuten. De voorsprong op het peloton is ruim 3 minuten. Landa rijdt nu virtueel op de tweede plek.

Nederlanders lossen uit kopgroep

Mollema en Slagter lossen uit de kopgroep, die nu nog uit vijf renners bestaat: Nieve, Barguil, Kangert, G. Izagirre en Alaphilippe.

Ondertussen is ook de groep met favorieten, waaronder Thomas en Dumoulin, aan de afdaling van de Tourmalet begonnen. Zij hebben een achterstand van bijna drie minuten op de kopgroep.

Kopgroep over Tourmalet

Met nog ruim 90 kilometer te gaan, zijn er drie clubjes renners losgekomen van de groep met geletruidrager Thomas. Bij de Brit zitten ook Dumoulin, Froome, Roglic en Kruijswijk zitten; de nummers twee, vier en zes van het algemeen klassement.

We rijden over de Tourmalet, een beklimming van de buitencategorie. De koplopersgroep met onder andere de Nederlanders Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter heeft de col net gerond. Nummer zeven van het algemeen klassement Mikel Landa rijdt naar de kopgroep toe. Kort achter hem rijden de eveneens hooggenoteerde Bardet en Zakarin.

Welkom in het liveblog van de 19de etappe van de Tour de France, de Koninginnenrit. We rijden vandaag van bedevaartsoord Lourdes naar Laruns, een dorpje in de Pyreneeën van ongeveer 1.500 inwoners.

Het is een etappe voor de klimmers. Het is de laatste mogelijkheid voor Tom Dumoulin om tijd te winnen op Geraint Thomas voor de tijdrit van morgen, waarin de Nederlander als expert goede kans maakt dichter bij de geletruidrager zal komen.

Na twee colletjes van de vierde categorie, volgt de Col d'Aspin, een beklimming van de eerste categorie. Dan rijden de renners over de eerste col van de buitencategorie, de Tourmalet, een van de vaakst beklommen bergen in de tourgeschiedenis. De 200 kilometer lange etappe eindigt met twee beklimmingen: een van de tweede en een van de buitencategorie.