Recensie

Recensie Muziek

Kamermuziekfestival Delft: geweldige musici en een programmering met lef

De 22ste editie van het Delft Chamber Music Festival van violiste Liza Ferschtman biedt 11 dagen lang geweldige musici en een afwisselend programma. De opening op donderdagavond smaakte naar meer.

Liza Ferschtman (viool, links) e.a. in Brahms’ Sextet nr. 2, donderdag in Delft
Liza Ferschtman (viool, links) e.a. in Brahms’ Sextet nr. 2, donderdag in Delft Foto Ronald Knapp

Waar zou kunst zijn zonder onvervuld verlangen? Het Kamermuziekfestival in Delft van violiste Liza Ferschtman wijdt aan die vraag de 22ste editie: met lef geprogrammeerd (zo kreunt Loes Luca de orgastische solo in Schulhoffs Sonata Erotica) en rijk aan grote musici.

De opening donderdagavond was gevarieerd van opzet. Zo bleef je in de Van der Mandelezaal (met glazen dak in wezen een kas) ondanks de hitte vanzelf scherp, hoewel ook leenwaaiers en huurairco (in de pauze) bijdroegen.

Tenor Peter Gijsbertsen. Foto Ronald Knapp

Tenor Peter Gijsbertsen heeft de laatste jaren stappen gezet: twee solo-cd’s, belangrijke operadebuten op komst. Hij mocht het programma openen met Beethovens liedcylus An die Ferne Geliebte en liet zich van zijn beste kant horen: warme laagte, lenig-slanke hoogte, geen syllabe onverstaanbaar. Je hoopte hooguit dat hij zich wat meer risico’s toestaat; het zijn tenslotte ook (misschien júíst) de rafelranden van verlangen die leven (en Lied) interessant maken.

Sopraan Ruth Ziesak stond voor een geconcentreerde uitvoering van Bergs Altenberg Lieder, door Diderik Wagenaar inventief uitgebeend tot een bezetting voor strijkers, blazers, piano en harmonium. Waar onweer werd bezongen, brak dat daadwerkelijk los. De „sneeuw in stromend water” moest je erbij dromen, maar een golfbeweging die via hoorn en harmonium door het ensemble trok, maakte dat gemakkelijk.

Brahms’ Sextet nr. 2 bleek een eerste festivalhoogtepunt, met cellist Kyril Zlotnikov als vonkende motor, altist Wen Xiao Zheng al net zo energiek en Liza Ferschtman excellent in smachtende soli. De wisselwerking tussen alle zes musici was op het scherp van de snede en zeer aanstekelijk: precies zoals je hoopt dat muzikale chemie uitpakt op een festival als dit.