Italië

Aanklacht van minister tegen auteur van ‘Gomorra’

De openbaar aanklager in Rome begint een strafrechtelijk onderzoek naar de Italiaanse journalist en schrijver Roberto Saviano. Deze leeft al vele jaren ondergedoken. De georganiseerde misdaad bedreigt hem aanhoudend, in reactie op zijn bestseller Gomorra (2006). Daarin heeft hij onverhuld en met uitspraken van vele ooggetuigen de praktijken van de maffia beschreven.

Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte van smaad en laster door Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken van Italië, tevens leider van de rechtspopulistische partij Lega. Saviano noemde Salvini in de afgelopen weken op sociale media „minister van Mala Vita”, wat een term is voor de maffia. „Dit is geen kritiek, dit is een belediging”, zei minister Salvini.

Saviano reageerde op de aanklacht met een tweet waarin hij zegt geen stap terug te doen en bezigde opnieuw de term „ministerie van Mala Vita”. In een tv-interview verklaarde minister Salvini dat de, door Italië betaalde, beveiliging van Saviano aan heroverweging toe was. De schrijver reageerde met een filmpje op Facebook. Daarin verklaart hij bedreigd te worden door Italiaanse maffiaclans en Mexicaanse drugskartels, „en dan denk jij dat ik bang ben voor jou?”. Hij voegt Salvini verder toe dat hij zich gelukkig prijst te behoren „tot jouw vijanden”. (NRC)