Tsipras neemt ‘politieke verantwoordelijkheid’ bosbranden

De Griekse premier is de afgelopen dagen flink bekritiseerd. Inwoners zijn onder meer boos dat er geen evacuatieplan was.

Tsipras tijdens een persconferentie eerder deze week.
Tsipras tijdens een persconferentie eerder deze week. Foto Simela Pantzartzi/EPA

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vrijdag de “volledige politieke verantwoordelijkheid” te nemen voor de dodelijke bosbranden in zijn land. Tijdens een vergadering met zijn ministers zei hij twijfels te hebben over het optreden van de Griekse autoriteiten toen de branden uitbraken. Door de vlammenzee zijn afgelopen week zeker 87 mensen om het leven gekomen.

Tsipras’ uitspraken volgen op een periode van driedaagse rouw in Griekenland. Gedurende deze dagen heeft de premier zich niet publiekelijk vertoond, meldt persbureau AFP. Hij zei vrijdag overweldigd te zijn door “gemengde gevoelens”.

“Ik voel pijn voor de levens die zo onverwachts en oneerlijk verloren zijn. Maar ook voel ik kwelling over of we wel goed hebben gereageerd.”

Verbrand als muizen

Tsipras reageert op felle kritiek van de oppositiepartij Nea Dimokratia. Volgens de partij nam de regering te weinig verantwoordelijkheid over het optreden tijdens de branden. De autoriteiten zouden niet genoeg hebben gedaan om de Griekse bevolking en hun eigendommen te beschermen.

Ook inwoners van het getroffen gebied hebben zich kritisch uitgesproken. Zij vragen zich onder meer af waarom er geen draaiboek voor de omgang met dit soort rampen. Ook zou er geen geschikt evacuatieplan zijn. Een van de overlevenden van de brand bij het verwoeste dorp Mati zei in een televisie-uitzending:

“Ze hebben ons laten branden als muizen. En niemand kwam om zijn excuses aan te bieden of zijn aftreden aan te kondigen, niemand.”