Europa League

Nederlaag AZ in Almaty, gelijkspel Vitesse bij Viitorul

De Nederlandse clubs zijn de tweede voorronde van de Europa League wisselend begonnen. AZ verloor in Kazachstan met 2-0 van FC Kairat. De Alkmaarders, die vorig seizoen als derde eindigden in de eredivisie, hadden tegen de nummer twee van de Kazachstaanse Premier League meer balbezit, maar verslikten zich in de tegenaanvallen. Al na twaalf minuten kwam Kairat op voorsprong door een doelpunt van Aderinsola Eseola. De Oekraïense spits maakte vijf minuten na rust ook de 2-0.

AZ speelde in Almaty, op bijna 6.500 kilometer van Alkmaar, de verste Europese uitwedstrijd in de clubhistorie. De club zag zich genoodzaakt om een chartervliegtuig te huren, een extra kostenpost van circa 150.000 euro. AZ moest het in Almaty, nabij de grens met China, doen zonder Alireza Jahanbakhsh. De Iraanse aanvaller werd deze week voor 25 miljoen euro verkocht aan Brighton & Hove Albion, een club uit de Engelse Premier League.

Vitesse, dat zich via de play-offs in de eredivisie plaatste voor Europees voetbal, speelde gelijk in de uitwedstrijd tegen FC Viitorul: 2-2. De Arnhemmers kwamen tegen de nummer drie van Roemenië met 2-0 achter, door goals van Denis Dragus. Aanvallers Tim Matavz en Bryan Linssen brachten Vitesse langszij.

Viitorul, een club uit de stad Ovidiu, bestaat sinds 2009 en is opgericht door Gheorghe Hagi. De Roemeense voetballegende is vanaf 2014 trainer van het eerste elftal, waarin zijn negentienjarige zoon Ianis als aanvoerder een van de gezichtsbepalende spelers is. Bij Viitorul stond ook Bradley de Nooijer in de basis. Voor de zoon van oud-voetbalprof Gérard de Nooijer, is het zijn tweede seizoen bij de club.

De returns zijn volgende week. (NRC)