In beeld

Een lange maansverduistering

Vrijdagavond schoof de aarde precies tussen de maan en de zon: bijna twee uur lang (tussen 21.30 en 23.14) ging op de maan het licht vrijwel helemaal uit. Een volle maan wordt plots donker bij zo verduistering. Er valt alleen nog wat rossig licht op: zonlicht dat door aardse dampkring verbogen wordt. Vanaf de aarde is de verduisterde maan daarom niet zwart maar donkerrossig. Een bloedmaan, zeggen sommige mensen. De maansverduistering duurde vrijdag lang, omdat de maan nu relatief ver van de aarde staat en er daarom relatief lang over doet om de aardschaduw te doorkruisen. Nu staat de maan 406.000 km van de aarde (‘apogeum’: ver van de aarde), maar omdat de baan van de maan niet zuiver rond is staat hij over twee weken nog maar 358.000 km van de aarde. (‘perigeum’: dichtbij de aarde). Pas in 2123 komt er een nóg langere maansverduistering. Maansverduisteringen zijn niet zeldzaam, maar niet altijd goed zichtbaar. De totale eclips van 31 januari 2018 was niet vanuit Nederland te zien, evenmin als die van 21 januari 2019. Die van extreem lange van 2123 trouwens ook niet.
Athene, Griekenland.
Foto Alkis Konstantinidis / Reuters
Berlijn, Duitsland.
Foto Tobias Schwarz / AFP
Natanya, Israel.
Foto Abir Sultan / EPA
Polen.
Foto Grzegorz Momot / EPA
Netanya, Israël.
Foto Jack Guez / AFP
Nairobi, Kenia.
Foto Baz Ratner / Reuters
Herceg Novi, Montenegro.
Foto Marko Djurica / Reuters
Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.
Foto Giuseppe Cacace / AFP
Koper, Slovenië.
Foto Filip Singer / EPA
Masqat, Oman.
Foto Mohammed Mahjoub / AFP
Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten.
Foto Christopher Pike / Reuters
Canakkale, Turkije.
Foto Tolga Bozoglu / EPA
Berlijn, Duitsland.
Foto Jagadeesh / EPA
Appenzell, Zwitserland.
Foto Christian Merz / EPA
Berlijn, Duitsland.
Foto Fabrizio Bensch / Reuters
Rome, Italië.
Foto Gregorio Borgia / AP
Koper, Slovenië.
Foto Filip Singer / EPA
Bernkastel-Kues, Duitsland.
Foto Harald Tittel / AP
Geïnteresseerden kijken in Amsterdam naar de maansverduistering.
Foto Remko de Waal / ANP
Amsterdam.
Foto Remko de Waal / ANP