Duits voetbal

Bondsvoorzitter verwerpt racistische aantijgingen Özil

Het doet Reinhard Grindel pijn dat hij door voormalig Duits international Mesut Özil in verband is gebracht met racisme. Dat liet de voorzitter van de Duitse voetbalbond donderdag weten op de website van de DFB. „De waarden van de Duitse voetbalbond zijn ook mijn waarden. Diversiteit, solidariteit, non-discriminatie en integratie: het zijn allemaal waarden en overtuigingen die mij na aan het hart liggen”, aldus Grindel, die nog niet eerder persoonlijk op de affaire rond Özil had gereageerd.

De 29-jarige Özil meldde zondag dat hij zich niet langer beschikbaar stelt voor het Duitse elftal. Aanleiding is de ophef die ontstond nadat hij voor aanvang van het WK op de foto was gegaan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. „In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen. Ik wil niet langer als zondebok dienen voor zijn incompetentie en zijn onvermogen om zijn werk goed te doen”, schreef de middenvelder onder meer in zijn publiekelijke, driedelige afscheidsbrief.

Grindel vraagt zich af wat hij beter had kunnen doen. „Maar ik geef openlijk toe dat deze persoonlijke kritiek mij heeft geraakt.” Al zegt hij het nog vervelender te vinden voor alle vrijwilligers en werknemers van de DFB. „Ik wijs het beslist af dat wij in verband worden gebracht met racisme.”

Grindel vindt dat het aan de Duitse bond is om mee te kijken naar het huidige debat over integratie. De voorzitter hoopt dat de DFB september het Europees kampioenschap van 2024 krijgt toegewezen. „Dat toernooi kan een nieuw verhaal van het voetbal vertellen. We willen kinderen aan het voetbal krijgen, mensen dichter bij elkaar brengen. Met en zonder migratieachtergrond. Verenigd door voetbal.” (ANP)