Consul verlaat demonstratief de zaal tijdens toespraak Torra

De Nederlandse honorair consul in Barcelona, Dirk Kremer, heeft voor opschudding gezorgd door dinsdagavond tijdens een toespraak van de Catalaanse regiopresident Quim Torra demonstratief de zaal te verlaten. Kremer deed dat toen Torra een groep van 90 diplomaten toesprak over „repressie van de Spaanse staat”. De honorair consul staat bekend als een fervent tegenstander van de Catalaanse strijd om onafhankelijkheid. Een bron bij de Catalaanse regioregering schildert de Nederlander af als „zeer rechts”.

Kremer weigerde zijn actie verder toe te lichten en liet weten dat „alle persthema’s door de ambassade worden afgehandeld”. Een woordvoerder van de ambassade verwees naar Buitenlandse Zaken omdat de dienst in Madrid alleen „internationale pers” te woord zou staan. Een voorlichter van het ministerie bevestigt dat Kremer de zaal verliet, maar doet over de reden geen mededelingen. „De honorair consul houdt zich bezig met consulaire en economische zaken. Voor politieke zaken wordt de Nederlandse regering vertegenwoordigd door de ambassade in Madrid.”

Torra hield zijn toespraak op een bijeenkomst voor het consulaire corps in het regeringspaleis van Barcelona. Kremer was de enige die de zaal verliet tijdens de politiek getinte speech, waarin Torra stelde dat „Catalanen in een staat leven waar men vervolgd wordt vanwege de vrijheid van meningsuiting”.