Brieven

Brieven

De ombudsman van NRC wijdde onlangs zijn rubriek aan koloniaal taalgebruik (Koloniale termen in de krant: Tarzan en Kuifje ontmoeten de taalpolitie, 24/7). Het ging onder meer over de termen ‘slaaf’ en ‘tot slaaf gemaakt’. De ombudsman liet wetenschapsredacteur Dick Vlasblom aan het woord: „Ik vind ‘tot slaaf gemaakte’ foeilelijk, maar vaak ook onjuist. De meeste onvrijen op plantages in de Nieuwe Wereld werden als slaaf geboren.”

Dat raakt nu net aan het punt dat de nazaten van tot slaaf gemaakten willen maken: elk mens wordt als mens geboren. Elke slaaf is tot slaaf gemaakt. Een vrouw baart een kind, niet een slaaf.

Dit is ook volledig in overeenstemming met de Nederlandse rechtsorde. Een grondrecht, geformuleerd in het geldende Europese Handvest van Grondrechten van de Unie luidt: „Eenieder heeft recht op vrijheid en veiligheid van zijn persoon.” Reeds in het Plakkaat van Verlatinghe wordt gesproken van „aengeboren vryheyt”.

Overigens ben ik het op zich met Vlasblom eens: ‘tot slaaf gemaakte’ klinkt ook in mijn oren foeilelijk. Soms is lelijk taalgebruik echter onvermijdelijk. Het zij zo.