Verkiezingen in Pakistan

Uitslag vertraagd, ex-cricketer Khan aan kop, veel meldingen van fraude

Imran Khan
Imran Khan Foto T. Mughal/EPA

Door aanhoudend geweld en beschuldigingen van stemfraude laat de uitslag van de Pakistaanse presidentsverkiezing nog tot zeker donderdagavond (lokale tijd) op zich wachten. De centrumrechtse Imran Khan gaat volgens de tussentijdse uitslagen aan de leiding. Woensdag kwamen op de verkiezingsdag ruim dertig kiezers om het leven door aanslagen bij stembureaus.

De Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid (PTI) van Khan, in eigen land bekend als cricketlegende, gaat volgens de eerste uitslagen aan kop in 113 van de 270 kiesdistricten waar woensdag gestemd is. Volgens verkiezingsfunctionarissen komt de vertraging door „technische problemen”.

Toen uit eerste cijfers bleek dat Khan op een overwinning afstevende, veroordeelde Shehbaz Sharif van de conservatieve Pakistaanse Muslim League (PML-N) de verkiezingen al op Twitter. Volgens de politicus, een broer van oud-premier Nawaz Sharif die onlangs werd veroordeeld tot tien jaar celstraf voor fraude, waren op verschillende plekken in Pakistan ongeregeldheden in het proces. „We verwerpen de uitslagen”, zei Sharif. „Het mandaat van het volk is schaamteloos en op een wijze die niet te tolereren is beledigd.”

Volgens Bilawal Bhutto Zardari, voorzitter van de Pakistan Peoples Party (PPP), moesten inspecteurs stembureaus verlaten. „Onvergeeflijk en schandalig”, twitterde de zoon van Benazir Bhutto, de oud-premier die in 2007 werd gedood.

In totaal werd woensdag in meer dan 85.000 bureaus gestemd. Ruim 11.000 kandidaten deden mee voor 270 zetels in het nationale parlement en 570 zetels in vier regionale parlementen. De verkiezingen voor acht zetels in totaal zijn uitgesteld vanwege aanslagen op kandidaten of andere omstandigheden. Ongeveer 370.000 militairen moesten de veiligheid garanderen.

De Pakistaanse Commissie voor de Mensenrechten stelde eerder vast dat pogingen zijn gedaan de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden. „Er zijn genoeg redenen de legitimiteit van de uitslagen te betwijfelen,” schrijft de commissie. Militairen zouden vóór de verkiezingen geprobeerd hebben de oppositie de kop in te drukken. (AP)