Ouderen geëvacueerd vanwege verdacht pakketje Zwijndrecht

Na aan mislukte plofkraak werd een tas met “onbekende inhoud” achtergelaten op een plein in de Zuid-Hollandse plaats.

Een politieagent op straat.
Een politieagent op straat. Foto Koen van Weel/ANP

Tientallen oudere inwoners van Zwijndrecht zijn donderdagmorgen geëvacueerd na een mislukte plofkraak bij een pinautomaat in winkelcentrum Walburg. Het centrum bleef urenlang dicht en de weekmarkt werd geannuleerd. De verdachten hadden een tas “met onbekende inhoud” achtergelaten en de politie wilde geen risico nemen.

Later op donderdag maakte de politie bekend dat het verdachte pakketje “veilig is afgevoerd” en elders tot ontploffing wordt gebracht. De bewoners kunnen weer naar huis en het winkelcentrum is weer geopend. Het onderzoek naar de mislukte plofkraak loopt nog.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was betrokken bij het onderzoek naar de tas, zegt de politie. Het voorwerp lag urenlang op het Popradplein, vertelde een woordvoerder donderdagmorgen.

“Iedereen die in de drie gebouwen rond het plein woont, kan de tas zien liggen. De inwoners van de panden zijn naar centrale ruimtes in hun eigen pand gebracht.”

Ouderen opgevangen in brasserie

In een van de panden in de buurt van het plein is zorgorganisatie Swinhove Groep gevestigd. Bestuurder Lilian Bouman melde donderdagochtend dat ongeveer vijftig ouderen zijn opgevangen in de brasserie van haar organisatie.

“De ouderen zijn een beetje geschrokken en wachten gespannen af wat er in het pakketje zit. Ze krijgen hier eten en drinken en sommige familieleden zijn inmiddels ook ter plekke.”

Rond 04.00 uur ontving de politie een melding over een mogelijke plofkraak. De dader of daders zijn gevlucht en lieten hierbij de tas achter. Er is nog niemand gearresteerd.