Ryanair verplaatst vloot na stakingen van personeel

Arbeidsconflict Door de vele stakingen van cabinepersoneel moeten 300 medewerkers van de Ierse vliegtuigmaatschappij voor hun baan vrezen.

Protest in Malaga, Spanje.
Protest in Malaga, Spanje. Foto Jon Nazca/Reuters

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft woensdag en donderdag ten minste twaalf vluchten van en naar Nederlandse luchthavens geschrapt. Het gaat om vluchten tussen Eindhoven Airport en bestemmingen in Spanje, Portugal en Italië. Daar staakt het cabinepersoneel, net als in België. „Het heeft niet geleid tot passagiers die voor niets naar de luchthaven zijn gekomen”, zei een woordvoerder van Eindhoven Airport woensdag.

Ryanair kampt in heel Europa met morrend personeel. Woensdag en donderdag schrapt de Ierse luchtvaartmaatschappij zeshonderd vluchten door de stakingen van het cabinepersoneel. Dinsdag annuleerde Ryanair ook al zestien vluchten door stakingen van de Ierse piloten.

Als reactie daarop liet Ryanair woensdag weten dat het de vloot in Dublin met eenvijfde laat krimpen. Zeker honderd piloten en tweehonderd cabinemedewerkers van Ryanair hebben een brief ontvangen met de boodschap dat ze mogelijk vanaf 28 oktober geen werk meer hebben. Dit komt omdat de Ierse budgetmaatschappij zes van de dertig in Dublin gestationeerde vliegtuigen wil verplaatsen naar Polen. Door de stakingen van de afgelopen maanden neemt het aantal boekingen vanaf Dublin af, terwijl de vraag in het Oost-Europese land juist toeneemt.

In een verklaring zei algemeen directeur Peter Bellew woensdag dat als de „betrouwbare reputatie” van Ryanair bedreigd wordt, banenverlies een „diep betreurd gevolg kan zijn”, meldt persbureau Reuters.

De aankondiging kwam twee dagen na de bekendmaking van teleurstellende kwartaalcijfers door het Ierse bedrijf. Ryanair maakte afgelopen kwartaal 20 procent minder winst en weet dat aan stakingen van het cabinepersoneel. Zo’n 2.500 vluchten werden geannuleerd, ruim 450.000 passagiers gedupeerd.

Het cabinepersoneel staakt al maanden en de onvrede is breed gedragen. De medewerkers eisen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Ook vindt een deel van de freelance-medewerkers dat zij in een verkapt dienstverband werken. Personeel dat werkt op het Europese vasteland wil bovendien onder het nationale arbeidsrecht vallen. (NRC/ANP)