Parlementsrace

Verkiezingen Pakistan in sfeer van geweld, Khan aan kop

De Pakistaanse parlementsverkiezingen zijn woensdag verlopen in een sfeer van geweld. Een bomaanslag bij een stembureau in de stad Quetta kostte zeker 31 mensen het leven, ook raakten 35 mensen gewond. Volgens de autoriteiten probeerde een man een stembureau in de stad binnen te komen. Toen de politie hem probeerde tegen te houden, blies hij zichzelf op. Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. Er waren woensdag zo’n 370.000 militairen op de been om de veiligheid rond de verkiezingen te waarborgen.

De verkiezingsstrijd gaat tussen de conservatieve Pakistaanse Muslim League (PML-N) en de centrumrechtse PTI-partij van anticorruptiejager en voormalig cricketster Imran Khan. Volgens persbureau Reuters wezen de laatste peilingen woensdagavond op winst voor Khan. PML-N, de partij van de onlangs uit Londen teruggekeerde en direct gearresteerde ex-premier Nawaz Sharif, klaagde woensdag over grootschalige fraude en beschuldigde het leger ervan Khan aan de overwinning te hebben geholpen. De partij zei de uitslag niet te zullen erkennen. Indien PTI inderdaad de meerderheid haalt, zal Khan coalitiepartners moeten zoeken. Volgens eerdere polls zouden geen van beide partijen genoeg stemmen halen voor een meerderheid. De aanloop naar de verkiezingen ging gepaard met veel geweld. Bij aanslagen op bijeenkomsten van twee seculiere partijen kwamen 133 mensen om het leven. De terugkeer van de wegens corruptie veroordeelde Sharif legde extra druk op de dag. (NRC)