Negatieve rente

Nederlandse staat verliest rechtszaak van Deutsche Bank

Deutsche Bank hoeft geen negatieve rente te betalen over onderpand dat de bank bij de Nederlandse staat heeft gestald. Dat heeft een Britse rechter woensdag bepaald. Het geschil draaide in de kern om rente- en valutaderivaten (swaps) die de staat in het verleden afsloot bij Deutsche Bank. Door deze financiële contracten loopt de staat kredietrisico op Deutsche, die ter compensatie onderpand plaatste bij de staat. Normaal gesproken ontvangt de bank daar rente over, maar nu is de rente negatief. Volgens het ministerie van Financiën moest Deutsche daarom rente betálen, 18 miljoen euro om precies te zijn. De bank weigerde, waarop de Nederlandse staat een zaak aanspande bij het Commercial Court, dat gaat over dit soort contracten. Deutsche kreeg gelijk. Nederland gaat in hoger beroep. (NRC)