musical

Amerikaanse filmstudio’s strijden om opnames van de succesvolle hiphopmusical ‘Hamilton’

In Hollywood dingen de filmstudio’s dezer dagen gretig naar de rechten van de Amerikaanse broadwaymusical Hamilton. The Wall Street Journal schat dat er meer dan 50 miljoen dollar zal worden betaald voor de rechten. Warner Bros en Century Fox zijn enkele grote, geïnteresseerde studio’s. Ook streamingssite Netflix wordt getipt. De theatershow, geschreven door Lin-Manuel Miranda, vertelt de geschiedenis van de zogenaamde ‘Founding Fathers’ van de Verenigde Staten van Amerika. Het zou niet om een filmbewerking van het verhaal gaan, wel zijn het de filmopnames van de theatervoorstelling in 2016 waarin schrijver en componist Miranda nog de rol van Alexander Hamilton op zich neemt. Opvallend in deze musical is dat het gekleurde acteurs zijn die witte personages vertolken. De opvoering heeft sinds de première in 2016 veel prijzen binnengesleept. Vooral in Amerika was de hiphopmusical een immens succes: in New York alleen al bracht hij 400 miljoen dollar aan omzet op. Als een van de studio’s de rechten binnenhaalt, mag de voorstelling van de verkopers niet voor 2020 worden vertoond. (NRC)