Japan

Nog eens zes sekteleden geëxecuteerd wegens dodelijke gifgasaanval in 1995 op metro Tokio

Zes leden van de sekte Aum Shinrikyo (de Hoogste Waarheid) zijn donderdag geëxecuteerd in Japan. Het vonnis van alle dertien leden die de doodstraf hadden gekregen is hiermee voltrokken. De groep van dertien wordt verantwoordelijk gehouden voor de gifgasaanval op de metro van Tokio in 1995. Dertien passagiers kwamen om en meer dan zesduizend mensen raakten gewond. De ideologie van Aum Shinrikyo, ontstaan in de jaren 80, is gebaseerd op meditatietechnieken uit het hindoeïsme en boeddhisme, verweven met apocalyptische theorieën. De sekteleden geloofden dat de wereld zou vergaan. Hier zou men alleen aan kunnen ontsnappen door gezond te leven en de leer van goeroe Shoko Asahara (echte naam Chizuo Matsumoto) te volgen. Eerder deze maand werd Asahara geëxecuteerd, evenals zes volgelingen. Zo’n 190 andere leden zijn veroordeeld tot andere straffen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor misdrijven, waarbij in totaal 27 mensen om het leven kwamen. De aanval met sarin-gas op de metro in Tokio was de dodelijkste aanslag die Hoogste Waarheid-leden uitvoerden. (NRC)