Hotelketen Accor ziet af van belang in Air France-KLM

Volgens Franse media gaat de deal niet door omdat de Franse staat zijn aandelen niet wil verkopen voordat er een nieuwe directie is.

Het hoofdkantoor van AccorHotels in Issy-les-Moulineaux nabij Paris.
Het hoofdkantoor van AccorHotels in Issy-les-Moulineaux nabij Paris. Foto Reuters/Gonzalo Fuentes

De Franse hotelgroep Accor neemt voorlopig toch geen minderheidsbelang in luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. “De voorwaarden zijn in dit stadium niet vervuld”, meldt het bedrijf in een verklaring bij de halfjaarresultaten, die vandaag werden gepubliceerd.

Begin juni maakte AccorHotels bekend dat het samen met Franse en Europese investeerders een belang in het luchtvaartbedrijf wilde nemen. Accor zou daarbij de aandelen van de Franse staat geheel of gedeeltelijk overnemen.

‘Ontbreken opvolger Janaillac probleem’

De Franse nieuwszender BFM meldt op basis van anonieme bronnen dat de deal niet doorgaat omdat de Franse staat zijn aandelen niet wil verkopen vóórdat Air France-KLM een nieuw management heeft. Na het vertrek in mei van de Franse bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac heeft de luchtvaartgroep nog altijd geen opvolger benoemd.

Eerst wilde Accor wel een aandeel in Air France-KLM. Het bedrijf wilde aandelen kopen van de Franse staat.

Accor houdt de optie tot het nemen van een belang in Air France-KLM open. “De groep blijft ervan overtuigd dat een versterkt partnerschap tussen hotelbedrijven en luchtvaartmaatschappijen aanzienlijke mogelijkheden voor waardecreatie biedt”, zegt het hotelbedrijf.

Langlopend loonconflict

Het vertrek van Janaillac volgde na een al langer lopend conflict bij Air France-KLM over lonen. Een reeks stakingen leverde het bedrijf een verliespost van naar schatting 400 miljoen euro op. De Franse vakbonden eisten een directe salarisverhoging van 5,1 procent, maar dat was volgens de directie te veel om concurrerend te kunnen blijven.

Air France-KLM staat momenteel onder leiding van president-commissaris Anne-Marie Couderc. Haar belangrijkste taak is het vinden van een nieuwe bestuursvoorzitter.

Aandelenruil

Voormalig staatsbedrijf Air France werd in 2004 geprivatiseerd. Frankrijk bezit op dit moment 14,3 procent van de aandelen van Air France-KLM. Hierdoor kan de Franse politiek nog altijd invloed uitoefenen op het bedrijf. Bij het verkopen van de aandelen aan Accor overwoog de staat volgens de Franse krant Les Echos een aandelenruil, waarbij de staat een klein belang in Accor zou krijgen.