Handelsconflict

Winstwaarschuwing GM door hogere grondstoffenprijzen

Autobouwer General Motors (GM) uit Detroit heeft bij de presentatie van de halfjaarcijfers een winstwaarschuwing afgegeven. De oorzaak: prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt door het handelsconflict tussen de VS en China. Voor GM slecht uitpakkende wisselkoersen in Brazilië en Argentinië dragen daarnaast bij aan een somber vooruitzicht voor de laatste zes maanden van dit boekjaar. De winstverwachting van GM (180.000 werknemers wereldwijd) werd na het tweede kwartaal bijgesteld van ruim 6 dollar per aandeel naar 5,14 dollar. In de eerste weken van april bereikten grondstofprijzen het hoogste prijspeil van de afgelopen 2,5 jaar. De prijs van aluminium steeg met bijna 30 procent nadat president Trump invoerheffingen had aangekondigd. (NRC)