Griekse regering: sterke aanwijzingen voor brandstichting bosbranden

Het vermoeden van brandstichting had de Griekse regering al. Nu zegt ze dat er sterke aanwijzingen zijn de de vuurzeeën werden aangestoken.

Een verbrand huis in Attica,.
Een verbrand huis in Attica,. Foto Simela Pantzartzi/EPA

Volgens de Griekse regering zijn er sterke aanwijzingen dat de verwoestende bosbranden die deze week het land teisterden zijn aangestoken. Dat zei de Griekse minister van Openbare Orde Nikos Toskas donderdag op een persconferentie. Het dodental als gevolg van de branden is opgelopen tot zeker 83.

Het vermoeden dat de verschillende vuren waren aangestoken was er al, maar de minister Toskas zegt dat er nu bewijzen gevonden zijn. “We hebben sterke aanwijzingen en signalen die wijzen op het misdrijf brandstichting”, zei de minister op de persconferentie. Hij vertelde niet wat de aanwijzingen inhouden.

Snel uitbreidend vuur

In korte tijd laaiden vanaf maandag op verschillende plekken in de buurt van kuststadje Mati de vlammen op. Veel slachtoffers leken overvallen te zijn door het snel uitbreidende vuur, dat zich door harde wind rap verspreidde.

Alle branden zijn inmiddels geblust. Zo’n driehonderd reddingswerkers en vrijwilligers zijn op dit moment nog op zoek naar slachtoffers in de gebieden waar de vuurzeeën woedden. Veel van de lichamen die worden gevonden zijn compleet verkoold, wat identificatie moeilijk maakt.