Explosie bij Amerikaanse ambassade in Beijing

Getuigen hoorden een harde knal. Er is discussie of het om een stuk vuurwerk ging of een bom.

Een veiligheidsmedewerker draagt een plastic zak na het incident.
Een veiligheidsmedewerker draagt een plastic zak na het incident. Foto Reuters/Thomas Peter

Bij een incident bij de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing is donderdagmiddag een 26-jarige Chinese man gewond geraakt, meldt de Chinese politie aan Reuters. Volgens een veiligheidsmedewerker van de Amerikaanse ambassade zou diegene een explosief hebben laten ontploffen en zelf gewond zijn geraakt. Verder raakte niemand gewond.

Het is onduidelijkheid hoe de ontploffing is ontstaan. De Chinese politie laat weten dat het gaat om ‘een stuk vuurwerk’ waardoor de man aan zijn hand gewond raakte. Anderen, waaronder de veiligheidsmedewerker van de ambassade, spreken daarentegen van een bom. Het ambassadegebouw liep geen schade op.

Getuigen op sociale media zeggen dat zij rond 13.00 uur lokale tijd een harde knal bij de ambassade hoorden. Daarbij was veel rookontwikkeling:

Twitter avatar lilyarieslee Lily Lee #explosion outside #usembassy in Beijing. Video from social media. https://t.co/peWc4BcmpM

Journalisten werden gehinderd toen zij beelden wilden maken:

Twitter avatar MattRiversCNN Matt Rivers Small explosion outside of US embassy in Beijing. The person detonated a small device, according to US official. That person injured, no one else hurt. Police trying to not let us film, as expected. Scene winding down, cops relaxed https://t.co/Y9ex92xna0

Staatsmedia: zelfverbranding vrouw

De Chinese partijkrant Global Times komt met een geheel ander verhaal. De krant meldt dat een vrouw zichzelf overgoten heeft met een brandbare vloeistof bij een vermoedelijke poging tot zelfverbranding. Of er ook explosie was, is volgens de krant onduidelijk. De vrouw zou vervolgens zijn gearresteerd.

Een correspondent van Reuters meldt dat video’s van de explosie inmiddels van social media zijn verwijderd:

Twitter avatar graceleenews Grace Lee #BREAKING: Chinese state media say police stopped a woman spraying gasoline on herself in a suspected self-immolation attempt outside the U.S. embassy in Beijing. Witnesses say there’s been some sort of an explosion in the area. Videos keep getting deleted off social media.