Chinezen zetten streep door overname NXP

Nederlandse Chipmaker Chipbedrijf Qualcomm trekt het bod in op NXP uit Eindhoven. China geeft geen toestemming voor de recorddeal van 44 miljard.

De miljardenovername van de Nederlandse chipmaker NXP gaat niet door. Het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm kondigde woensdagavond aan zijn bod van 44 miljard dollar (38 miljard euro) in te trekken omdat de Chinese autoriteiten geen toestemming geven voor de overname. Het zou de grootste deal in de chipindustrie geweest zijn tot nu toe.

Het bod dateert van 21 maanden geleden: oktober 2016. De deadline voor de NXP-deal is al verschillende malen verlengd, in afwachting van goedkeuring uit China. Bij zulke grote overnames is de toestemming van de belangrijkste mededingingsautoriteiten nodig. Door de handelsoorlog tussen de VS en China bleef deze achterwege, terwijl de VS, de EU en Zuid-Korea al wel akkoord waren gegaan. De Chinese autoriteiten ontkenden in een toelichting donderdagochtend dat hun besluit te maken had met het handelsconflict met de VS: de overname zou de concurrentie schaden, was de uitleg.

Vertrouwen verloren

Beleggers in NXP hadden het vertrouwen in een goede afloop al deels verloren. De koers van NXP was voor het aflopen van de deadline al tot ver onder het bod van Qualcomm gedaald.

Officieel liep de deadline donderdagochtend om zes uur af. In een toelichting op de kwartaalresultaten zei Qualcomm-topman Steve Mollenkopf woensdag al geen verandering meer te verwachten. „We verwachten onze overeenkomst te beëindigen.”

Qualcomm koopt 30 miljard dollar aan eigen aandelen in, als gebaar naar de beleggers. NXP zou volgens de afspraken 2 miljard dollar schadevergoeding krijgen voor het afketsen van de overname. Dat geld wil NXP verdelen over beleggers en steken in het eigen bedrijf.

Aanvankelijk bood Qualcomm 39 miljard dollar (47 miljard inclusief schulden) maar het verhoogde dat naar 44 miljard. Activistische aandeelhouders wisten een betere deal af te dwingen voor NXP: in februari ging het bod van 110 naar 127 dollar per aandeel.

Overnamekoorts geluwd

Qualcomm wilde NXP kopen omdat het Nederlandse bedrijf een belangrijke toeleverancier is voor de auto-industrie. Die branche heeft vele chips nodig om auto’s uiteindelijk autonoom te laten rijden. NXP nam zelf in 2015 de Amerikaanse chipmaker Freescale over voor 11,8 miljard dollar.

Nu de deal is afgeblazen is kan NXP-topman Rick Clemmer opnieuw aan de slag om zijn veelbesproken exit van meer dan 400 miljoen dollar aan opties veilig te stellen.

Het is niet duidelijk of NXP opnieuw naar een koper op zoek is. Ten tijde van de gesprekken met Qualcomm circuleerde wel een lijstje met andere bedrijven waarmee de Eindhovense chipmaker eventueel zou kunnen fuseren. Qualcomm had de beste papieren, omdat het snelle chips maakt die grote hoeveelheden data van autosensoren kan verwerken – NXPs belangrijkste groeimarkt.

Maar de overnamekoorts in de chipindustrie is geluwd na de hausse van 2016. De handelsoorlog tussen VS en China blokkeert impliciet elke grote deal.

Het aandeel NXP daalde in de handel na het sluiten van de beurs met zo’n 4 procent, Qualcomm won anderhalf procent. De vooruitzichten voor NXP lijken echter gunstiger dan die van Qualcomm, dat met zijn strategie worstelt en kampte met geruzie in de eigen gelederen. Voormalig topman Paul Jacobs, zoon van de Qualcomm oprichter, moest verdwijnen als bestuursvoorzitter. Hij dreigde vervolgens Qualcomm van de beurs te halen. Nu runt hij een eigen bedrijf, Xcom, met boze oud-medewerkers.

Qualcomm leunt nu nog vooral op de omzet uit chips voor mobiele telefoons en ligt in de clinch met een van zijn grootste klanten, Apple. Dat dreigt Qualcomm uit te sluiten van de iPhone. Daarnaast kreeg Qualcomm boetes voor het geven van ongeoorloofde kortingen op licenties.

Tijdens het overnameproces van NXP dreigde Qualcomm zelf door Broadcom overgenomen te worden. Die deal werd geblokkeerd door de Amerikaanse toezichthouder.