Champions League

Ajax zet eerste stap naar volgende voorronde

Ajax heeft de eerste hindernis van een lange weg richting de groepsfase van de Champions League met verve genomen. Het elftal van trainer Erik ten Hag kon zich na een goed optreden alleen kwalijk nemen dat het slechts met twee doelpunten verschil afstand van Sturm Graz had genomen (2-0). Als Ajax er volgende week in slaagt Sturm Graz uit te schakelen, dan komt de club niet alleen een stapje dichterbij het hoofdtoernooi van de Champions League. Ajax is in dat geval ook minimaal verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League.

Hakim Ziyech, die vooralsnog nog steeds bij de ploeg uit Amsterdam speelt, had in de vijftiende minuut bij zijn openingstreffer geluk dat doelman Jörg Siebenhandl zijn schot door de vingers liet glippen. De international van Marokko beloonde zijn ploeg voor een enorm veldoverwicht. Sturm Graz kwam niet veel verder dan verdedigen en mocht niet mopperen dat de achterstand bij rust slechts één doelpunt bedroeg. Klaas-Jan Huntelaar was het dichtst bij de 2-0. Hij schoot vanaf een metertje of twintig op de paal.

Trainer Erik ten Hag moest nogal puzzelen voor de openingswedstrijd van het Europese seizoen. Aankopen als Daley Blind en Dusan Tadic waren nog onvoldoende fit voor een basisplaats. Zakaria Labyad, een andere aanwinst, moest nog een schorsing uitzitten en Kasper Dolberg haakte maandag af met een buikblessure. David Neres was wel van de partij en versierde in de 55e minuut een strafschop die Lasse Schöne net als op het WK miste. De Deen wist dit keer de rebound wel te verzilveren (2-0). Met de ingevallen Tadic en Blind in de gelederen kreeg Ajax nog een enorme kans op de 3-0. Huntelaar verzuimde echter veel spanning uit de return in Oostenrijk te halen. (ANP)