Brieven

Brieven nrc.next 26/7/2018

Brief Özil

Erdogan is het probleem

Een goed geschreven brief van Mesut Özil (Een Duitser bij winst, een Turk bij verlies, 24/7). Hij komt oprecht en sympathiek over. Maar hij slaat de plank mis. Niet racisme is in het geding, maar democratie. Het is een lafhartig excuus dat hij geen politiek statement wilde maken. Erdogan is een dictator die zijn tegenstanders achter tralies zet en hard op weg is om het zich positief ontwikkelende, constitutioneel seculiere Turkije jaren terug in de tijd te zetten. Als je met zo’n man glimlachend op de foto gaat, is dat op zijn zachtst gezegd naïef en hoe dan ook een funest signaal om te geven als goed geïntegreerde Duitser van Turkse afkomst.

Hongarije

Nazi’s verantwoordelijk

In het artikel Wat doet Netanyahu bij Orbán? (20/7) staat dat Viktor Orbán een bewonderaar is van Miklós Horthy, „die in de Tweede Wereldoorlog een half miljoen joden liet deporteren”. Deze bewering is onjuist. Horthy – staatshoofd van Hongarije van 1920 tot 1944 – heeft weliswaar een reeks van discriminerende maatregelen tegen Joden afgekondigd, maar de deportaties waren het werk van de Duitsers die Hongarije in maart 1944 hadden bezet en die Horthy daarbij buiten spel wisten te zetten en ten slotte te vervangen, nadat deze een aparte vrede probeerde te sluiten met de geallieerden. Dat betekent niet dat het Hongaarse staatsapparaat bij de deportaties helemaal vrijuit gaat, want deze zouden nooit mogelijk zijn geweest zonder de medewerking van de Hongaarse gendarmerie. Het is wel zaak de politiek-ideologische kaart in Hongarije goed te lezen. Dat Orbán – zoals velen binnen Fidesz – een bewonderaar van Horthy is, wil nog niet zeggen dat hij een fan is van diens anti-Joodse maatregelen. Daarvoor moet men bij Jobbik zijn: een partij die zich identificeert met de pijlkruisfascisten van Ferenc Szálasi, die Horthy in oktober 1944 opvolgde. Het zijn Jobbik-aanhangers die van tijd tot tijd voor de synagoge in Boedapest staan te schreeuwen en daarbij staan te zwaaien met vlaggen van de pijlkruisers.


historicus

Paul McCartney

Niksige/hitsige teksten

Een leuk idee, een oproep om lezers de nieuwe single van Paul McCartney te laten vertalen.

Uh, van wie? Kon de redactie niet iets actuelers of prikkelenders bedenken dan het vertalen van de zoveelste niksige/hitsige (kiest u zelf maar) tekst van een overjarige Beatle? Kom op, NRC, laat de lezer zijn tanden maar eens stuk bijten op het woordenspel van ‘This is America’ van Childish Gambino of op de dubbelzinnigheid in ‘Bloom’ van Troye Sivan. Betere teksten en een stuk relevanter in deze tijd.

Poetin

Overeenkomst Willem II

Wat een prachtige illustratie van een hoog te paard gezeten Poetin (Rolmodel voor radicaal-rechts, 21/7). Ik herken de afbeelding als een bewerking van een ruiterportret van de prins van Oranje, de latere koning Willem II. Los daarvan zie ik nog een overeenkomst tussen de Russische Vladimir en de Hollandse Willem. Beiden kozen ze zich een Russische echtgenote. Dat alles is natuurlijk al heel wat, maar zijn die twee ook verwant op politiek terrein? In het jaar 1848, onder zware druk, veranderde Willem II in één nacht van conservatief in liberaal. Bij Poetin zie ik iets dergelijks nog niet gebeuren …

Correcties/aanvullingen

Spaanse kookboek

In het artikel Lekker eetlezen voor als je daar bent (20/7, p. C12-13) wordt gesproken over het Spaanse kookboek Brindisi, van Monika Linton. De juiste titel is Brindisa.

Koffie

In Zet een bevroren fles water bij de ventilator en ga niet pootjebaden (24/7, p 4-5) stond vermeld dat het Voedingscentrum de aanbeveling doet om minder koffie te drinken. Dit is onjuist, koffie wordt door het Voedingscentrum juist genoemd als geschikte drank bij warmte.

De kop had moeten zijn: ‘Zet een bevroren fles water bij de ventilator en ga niet eindeloos pootjebaden’. Pootjebaden kan geen kwaad, maar urenlang of ijskoud pootjebaden is af te raden met tropische temperaturen.