Brieven

Brieven

Foto iStock
Foto iStock

Het stigma van hiv en aids is al decennia onveranderd, aldus Linda Duits en Pieter Brokx (Aids is zo jaren 90, jaag ons geen schrik aan, 17/7). Het stigma wordt volgens hen onderhouden door fout taalgebruik, met name door media, en foute interesse van buitenstaanders. ‘HIV’ in kapitalen, ‘aidsslachtoffers’, ‘hiv-patiënten’: allemaal stigmatiserende terminologie.

Het taalgebruik van de auteurs zelf levert behalve eufemistische newspeak dubieuze uitleg op over aids („je sterft immers niet aan aids”) en besmetting („een bijsmaak van vies zijn”). Natuurlijk: testen, voorkomen en behandelen van hiv-infecties is een enorme vooruitgang. En in Nederland kun je weliswaar van beheersing van een voorheen dodelijke epidemie spreken, maar levenslange behandeling van 20.000 mensen met hiv bij inzet van vele honderden zorgverleners: hoezo ‘normale’ chronische infectie?

Als het gaat om beeldvorming hebben met name de Hiv Vereniging, de talrijke zorgverleners en hiv-onderzoekers ook achterstallig onderhoud te plegen in eigen kring. Niet het taalgebruik, maar het grote zwijgen over hiv van de media, niet de foute belangstelling maar het gebrek eraan van buitenstaanders is het probleem.

De 22e internationale AIDS-conferentie komt met andere boodschappen. Internationaal is hiv-infectie vaak onherkend, onbehandeld, gekoppeld aan armoede, daardoor nog steeds een ziekte met als onbehandeld eindstadium aids en de dood.

Hier is PrEP een luxe preventiemiddel voor sommigen, daar is hiv-medicatie onbetaalbaar.


voormalig aids-/hiv-behandelaar