Oksana Sjatsjko

Vrouw die aan basis stond van feministische actiegroep Femen dood gevonden in Parijs

Oksana Sjatsjko in 2001 in Kiev.
Oksana Sjatsjko in 2001 in Kiev. Foto Sergei Supinsky/AFP

Oksana Sjatsjko, ex-lid en direct betrokken bij de oprichting van de Oekraïense feministische protestgroep Femen, is dinsdag dood gevonden in haar flat in Parijs. Volgens Femen-oprichter Anna Hutsol is er sprake van zelfdoding. De 31-jarige Sjatsjiko zou depressief geweest zijn en had volgens Hutsol „zorgen [...] dat alles verkeerd loopt in de wereld”.

Femen is sinds de oprichting in 2008 bekend om acties waarbij vrouwen topless bijeenkomsten verstoren om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. De acties leidden ertoe dat vrouwen zijn vervolgd en gevangenisstraf kregen.

Femenboegbeeld Inna Sjevtsjenko, ook woonachtig in Parijs, roemt in een reactie op Facebook Sjatsjko’s strijdlust en noemt haar een held: „We stonden samen op het Onafhankelijkheidsplein, (...) overleefden in het Wit-Russische woud na gemarteld te zijn en marcheerden door de straten van Parijs. (...) Oksana is niet meer bij ons, maar ze is hier, ze is overal. Oksana, ze zit in ieder van ons, ze zit in Femen, ze zit in de geschiedenis van het feminisme."

Sjatsjko leefde sinds 2013 in ballingschap in Parijs. Ze had afstand genomen van het feminisme en wijdde zich aan de schilderkunst. (NRC)

Praten over zelfdoding kan via hulplijn 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of www.113.nl.