Meer dan tweehonderd doden bij aanslagen en gevechten Zuid-Syrië

Bij een markt blies een van de aanslagplegers zichzelf op. De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door IS.

Een van de aanslagen werd gepleegd bij een markt.
Een van de aanslagen werd gepleegd bij een markt. Foto SANA/AP

In het zuiden van Syrië is woensdagochtend een reeks bomaanslagen gepleegd waarna gevechten uitbraken tussen extremistische rebellen en het Syrische leger. Daarbij zijn volgens de laatste berichtgeving zeker 215 doden gevallen. Nog eens tweehonderd mensen raakten gewond. Het gaat om de meest dodelijke reeks aanslagen sinds het begin van de oorlog in 2011.

Bij de provinciehoofdstad Sweida liet een van de aanslagplegers in de buurt van een markt een bom ontploffen, waarbij veel slachtoffers vielen. Ook voerden rebellen aanvallen uit op verschillende dorpen in de regio, waarbij gevechten uitbraken met overheidstroepen. Daarbij zouden 89 burgers zijn omgekomen. Dat melden de persbureaus AFP en Reuters op basis van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en Al Manar, een aan Hezbollah gelieerde tv-zender.

IS eist verantwoordelijk op

Inmiddels heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist, meldt AFP. De stad Sweida is in handen van het regeringsleger van president Assad. Volgens de Syrische staatsmedia hebben lokale autoriteiten na de aanslagen jacht gemaakt op betrokken militanten. Onder de slachtoffers zaten zowel burgers als militairen van het Syrische leger.

Eerder deze maand laaide het geweld meerdere malen op in Zuid-Syrië, waar Assad met een offensief de laatste verzetsgroepen aan de grens wil verdrijven. Hierdoor loopt het aantal vluchtelingen hoog op en trok een groep van 270.000 burgers richting de grens met Jordanië en de door Israël bezette Golanhoogten.

In de burgeroorlog van Syrië volgen de zelfmoordaanslagen zich op. In maart 2017 werd hoofdstad Damascus getroffen door een driedubbele zelfmoordaanslag. Een jaar eerder vielen minstens honderd doden bij een serie aanslagen met autobommen in Syrische kuststeden, waaronder Tartous en Jableh.