In beeld

Speuren naar prachtige plekken in verval

Urban explorers speuren naar mooie plekken in verval en zetten die op de foto. Het is op het randje van legaal, en soms gevaarlijk. De hobby dreigt alleen nu té populair te worden. Fotograaf Wigo Worsseling toont zijn mooiste foto’s.

Urban explorers zoeken naar verlaten villa’s of kastelen, zoals hier een balzaal in de buurt van Leipzig.
Foto Wigo Worsseling
Urban explorers rijden er duizenden kilometers per jaar voor, spenderen een fortuin aan camera en lenzen, waden door water en klauteren over muurtjes voor die ene sublieme foto van verval. Fotograaf Wigo Worsseling reed naar het Italiaanse Savona voor dit oude, verlaten ziekenhuis.
Foto Wigo Worsseling
Ze houden de bestemmingen het liefst geheim; een plek die te bekend raakt, loopt het risico te worden ontdekt door de buitenwereld. Dit is een zaal in een kasteel bij Dresden.
Foto Wigo Worsseling
Urban explorers houden elkaar vooral op de hoogte via Facebookgroepen. Dit is een villa in de Italiaanse regio Ligurië.
Foto Wigo Worsseling
In een Facebookgroep rechtstreeks vragen naar locaties is not done. Nieuwkomers zullen eerst moeten investeren in contacten. Of met ervaren explorers op stap gaan. Dit is een verlaten woning in de buurt van de Belgische stad Aalst.
Foto Wigo Worsseling
Risico’s horen bij urban exploring. Op internet zijn berichten te vinden over fotografen die door een vloer zakten, in een put of van een dak vielen of werden meegesleurd door water. Dit is een Italiaans paleis in de buurt van Parma.
Foto Wigo Worsseling
Hoeveel ‘urbexers’ Nederland telt, is lastig vast te stellen. Wigo Worsseling schat het aantal actieve fotografen die regelmatig op pad gaan, op zo’n duizend. Dat hun aantal de afgelopen jaren snel toeneemt, blijkt uit het stijgend aantal Facebook-groepen, waarvan sommige tientallen nieuwe leden per maand verwelkomen. Dit is een villa in de buurt van Piemonte, Italië.
Foto Wigo Worsseling
Ook in het buitenland groeit het aantal urban explorers. Van het Amerikaanse Urban Exploring steeg het aantal leden de afgelopen twee maanden met 12 procent tot bijna 14.000. En niet alleen verlaten paleizen en villa’s zijn populair, ook oude fabrieken zoals deze in Frankrijk.
Foto Wigo Worsseling
De gestegen populariteit is vooral te danken aan de opkomst van sociale media, die het vinden van locaties makkelijker maken. Dit een vervallen kasteel in België.
Foto Wigo Worsseling
Het gemak van locaties delen zou weleens de ondergang van urban exploring kunnen inluiden, zeggen oudgedienden. Het wordt drukker op de locaties, met het risico op bewaking, hermetische sluiting of, een nachtmerrie voor elke urbexer: graffitispuiters of vandalen. Dit paleis bij Berlijn is daar voorlopig nog aan ontsnapt.
Foto Wigo Worsseling
„Vier jaar geleden kwam je bijna nooit iemand tegen, nu moet je soms in de rij staan om je foto te maken”, zegt Mark Nahuysen, beheerder van Facebook-groep Eenzaam en Verlaten Plekken. Hier in dit gangenstelsel in de buurt van Berlijn is het nog stil.
Foto Wigo Worsseling