Qualcomm trekt miljardenbod op NXP in

De Chinese autoriteiten geven geen toestemming voor de overname van de Nederlandse chipmaker NXP en daarmee is er na ruim anderhalf jaar een einde gekomen aan de miljardensoap.

Werknemers in de ICN8 fabriek bij chipproducent NXP.
Werknemers in de ICN8 fabriek bij chipproducent NXP. Foto: Piroschka van de Wouw/ANP

De miljardenovername van de Nederlandse chipmaker NXP gaat niet door. Het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm kondigde woensdagavond aan zijn bod van 44 miljard dollar in te trekken omdat de Chinese autoriteiten geen toestemming geven voor de overname. Het zou de grootste deal in de chipindustrie geweest zijn tot nu toe.

Het bod dateert van 21 maanden geleden: oktober 2016. De deadline voor de NXP-deal is al verschillende malen verlengd, in afwachting van de benodigde goedkeuring uit China. Door de handelsoorlog tussen de VS en China bleef dat stempel achterwege, terwijl de VS, de EU en Zuid-Korea wel akkoord waren gegaan. De Chinese autoriteiten ontkenden in een toelichting donderdagochtend dat hun besluit te maken had met het handelsconflict met de VS.

Officieel liep de deadline donderdagochtend om zes uur af. In een toelichting op de kwartaalresultaten gaf Qualcomm-topman Steve Mollenkopf woensdag al aan geen plotselinge verandering meer te verwachten. “We verwachten onze overeenkomst te beëindigen.”
Qualcomm koopt 30 miljard dollar aan eigen aandelen in, als gebaar naar de beleggers. NXP zou volgens de afspraken 2 miljard dollar schadevergoeding krijgen voor het afketsen van de overname.

Lees ook wat de andere gevolgen zijn: Wat gebeurt er als de overname van NXP klapt?

Aanvankelijk bood Qualcomm 39 miljard dollar (47 miljard inclusief schulden) maar verhoogde dat naar 44 miljard. Activistische aandeelhouders wisten een betere deal af te dwingen voor NXP: in februari ging het bod van 110 naar 127 dollar per aandeel.

Overnamekoorts geluwd

Nu de deal is afgeblazen is kan NXP-topman Rick Clemmer opnieuw aan de slag om zijn exit van meer dan 400 miljoen dollar veilig te stellen. Het is niet duidelijk of NXP opnieuw naar een koper op zoek is. De overnamekoorts in de chipindustrie is inmiddels geluwd na de hausse van 2016. De handelsoorlog tussen VS en China blokkeert impliciet elke grote deal.

Het aandeel NXP daalde in de handel na het sluiten van de beurs met zo’n 4 procent tot dan 94 dollar. De vooruitzichten voor NXP lijken echter gunstiger dan die van Qualcomm, dat met zijn strategie worstelt en kampte met geruzie in de eigen gelederen. Voormalig topman Paul Jacobs verdween als bestuursvoorzitter en dreigde Qualcomm van de beurs te nemen. Nu runt hij een eigen bedrijfje Xcom, dat Qualcomm beconcurreert.

Lees ook: NXP: miljardensoap in 597 dagen

Qualcomm (22,5 miljard dollar jaaromzet, 33.800 medewerkers) leunt nu nog vooral op de omzet uit chips voor mobiele telefoons en ligt in de clinch met een van zijn grootste klanten, Apple. Daarnaast wordt Qualcomm wereldwijd bekritiseerd om zijn licentiebeleid en kreeg boetes voor het geven van korting om exclusiviteit af te dwingen.

Qualcomm wilde NXP (omzet 9,3 miljard dollar, 31.000 werknemers) kopen omdat het Nederlandse bedrijf een belangrijke toeleverancier is voor de auto-industrie. Die branche heeft veel chips nodig om auto’s uiteindelijk autonoom te laten rijden. NXP nam zelf in 2015 de Amerikaanse chipmaker Freescale over voor 11,8 miljard dollar.

Tijdens het overnameproces van NXP dreigde Qualcomm door Broadcom overgenomen te worden. Die deal werd geblokkeerd door de Amerikaanse toezichthouder.