Philips krijgt boete opgelegd van bijna 30 miljoen euro

Online verkoop Philips stelde minimumprijzen in bij de verkoop van elektronica via onlineshops. De Europese Commissie beboet ook Asus, Pioneer en Denon & Marantz.

Philips heeft al geld opzijgezet voor de boete.
Philips heeft al geld opzijgezet voor de boete. Foto Sander Koning/ANP

De Europese Commissie heeft Philips een boete opgelegd van 29,8 miljoen euro voor het instellen van minimumprijzen bij de verkoop van elektronica via onlineshops. De handelwijze van het Nederlandse concern is volgens Brussel in strijd met Europese regels.

Ook de technologieconcerns Asus (Taiwan), Pioneer en Denon & Marantz (beide uit Japan) werden beboet. Zij moeten respectievelijk 63,5, 10,2 en 7,7 miljoen euro betalen aan Brussel. In totaal legde de Europese Commissie voor 111,2 miljoen euro aan boetes op in de zaak.

Volgens Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) hebben de vier ondernemingen prijsrestricties opgelegd aan onlineaanbieders van consumentenelektronica. Wanneer de webwinkels hun producten onder de minimumprijzen verkochten, werd gedreigd met sancties zoals het blokkeren van leveringen. Daarnaast hielden de elektronicafabrikanten op „geavanceerde” wijze de onlineprijzen in de gaten, waardoor ze snel konden ingrijpen in het geval van prijsdalingen.

Het effect was dat „miljoenen Europese consumenten” meer moesten betalen voor keukenapparatuur, haardrogers, koptelefoons en andere producten”, schrijft Vestager. Ze noemt de prijsafspraken „illegaal onder de EU-mededingingsregels”.

Philips overtrad de regels vanaf eind 2011 tot en met 2013 in Frankrijk met producten als keukenapparatuur, koffiemachines, stofzuigers, homevideosystemen, elektrische tandenborstels en haardrogers. Doordat het technologieconcern heeft meegewerkt met het onderzoek valt de boete 40 procent lager uit, meldt de Commissie dinsdag. Philips maakte vorige maand al bekend 30 miljoen hiervoor opzij te hebben gezet.

Zowel Denon & Marantz als Pioneer ging in de fout in Nederland. Ook zij werkten mee aan het onderzoek.

Consumenten of bedrijven die zijn gedupeerd kunnen een rechtszaak aanspannen voor een schadevergoeding.