Patricia Paay wint rechtszaak tegen GeenStijl om sekstape

Het weblog moet Paay een vergoeding voor immateriële schade van 30.000 euro betalen omdat het naar een sekstape linkte die van haar gemaakt was.

Patricia Paay komt aan bij de rechtbank Amsterdam.
Patricia Paay komt aan bij de rechtbank Amsterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

GeenStijl en twitteraar Michel V. (@Eendevanger) moeten van de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 30.000 euro betalen aan Patricia Paay. De realityster had aangifte gedaan nadat GeenStijl in februari de link naar een seksvideo had gepubliceerd waarin zij voorkwam. De link verwees naar een tweet van Eendevanger, waarin de video werd gedeeld.

Op de video waar de zaak om gaat was te zien dat Paay met een man plasseks had. Haar advocaat betoogde dat Paay nog dagelijks last ondervindt van het verspreiden van de video. Volgens GeenStijl heeft de tv-persoonlijkheid de video zelf gemaakt en bovendien zelf naar “minstens vijf mensen” doorgestuurd – wat Paay weer ontkent.

De rechter oordeelde echter dat uit niets viel af te leiden dat Paay toestemming had gegeven de video te verspreiden. GeenStijl voerde in het proces aan dat het slechts de link heeft geplaatst naar de video, en de beelden zelf dus niet gepubliceerd heeft. Toch houdt GeenStijl de eigen verantwoordelijkheid voor de verspreiding volgens de rechter: het zou een faciliterende en zelfs aanjagende rol hebben gespeeld bij het verspreiden van de video.

450.000 euro

De rechter oordeelde dan ook dat GeenStijl en de twitteraar onrechtmatig hebben gehandeld en stelde Paay in het gelijk. De boete van 30.000 euro viel een stuk lager uit dan de 450.000 euro die zij aanvankelijk had geëist. Volgens de rechter kon Paay niet hardmaken dat er ook materiële schade was geleden door het uitlekken van de video.

In mei was er een eerste zitting in de zaak, waarna de partijen tot een schikking probeerden te komen. Dit mislukte, waarop de rechter zich alsnog over de zaak moest buigen.